30/30 voor Antwerp en slechte herinneringen voor Hoefkens: 5 zaken om naar uit te kijken bij de hervatting van de competitie

© Belga Image

Na de interlandbreak resten ons nog acht speeldagen in de JPL tot het begin van het WK in Qatar. Als je vergeten bent waarom onze goede Jupiler Pro League zo interessant is om volgen, zijn hier vijf redenen om ook dit weekend weer te kijken.

Een ongekende 30/30 voor Antwerpen?

Zal de interlandonderbreking de leiders uit Antwerpen een halt toeroepen of pakken ze de tiende overwinning op rij? Het is een van de grote vragen bij de hervatting van de Jupiler Pro League. Het zou een ongekende prestatie zijn voor de Great Old. Om dat zondag te bereiken, zullen ze zondag KV Kortrijk met een zekere Didier Lamkel Zé aan de kant moeten schuiven. De onstuimige Kameroener heeft een eitje te pellen met bepaalde leden van de kern van de nummer 1. Op een goede dag is de vleugelspeler tot alles in staat, maar kan hij ook een goed geoliede machine stoppen die duivels efficiënt is?

Als de club haar tiende wedstrijd in het Guldensporenstadion wint, evenaart het het record van Club Brugge van 1997/98. Het absolute record van 14 opeenvolgende overwinningen aan het begin van het seizoen – behaald door Club in 200/01 – is nog niet voor meteen. Ondanks die ongezien reeks werd Club dat seizoen echter geen kampioen. Anderlecht, dat indruk maakte in de Champions League, ging er namelijk nog over. Een scenario dat Antwerp, dat al 65 jaar wacht op een nieuwe Belgische titel, zeker niet wil meemaken.

Union voelt zich thuis in Leuven

Omdat het niet over een geschikt stadion beschikt om Europese wedstrijden te organiseren, koos Union het stadion van OH Leuven, Den Dreef, uit. En dat bleek al een goede plek voor de mannen van Karel Geraerts, die hun twee Europese wedstrijden tegen Rangers en Malmö in de studentenstad winnend konden afsluiten.

Dit weekend staan de Brusselaars nog eens aan de bezoekerskant op Den Dreef om het op te nemen tegen OHL, een van de revelaties van dit seizoen. De mannen van Marc Brys staan momenteel op de vierde plaats, tien punten achter Antwerp, vijf achter Genk en twee achter Club, de enige ploeg die dit seizoen van OHL kon winnen in Leuven. Brys en co gaan op zoek naar een vierde zege in vijf thuiswedstrijden, maar Union heeft het King Power Stadium echter in zijn greep en niet alleen in de Europa.

Ook in de competitie geniet Union van een reisje naar Vlaams-Brabant. Inderdaad, je moet al teruggaan tot 14 januari 2018 dat OHL op eigen bodem won van de Brusselaars (3-1). Sindsdien won Union vier keer in Den Dreef en drie keer met minstens twee doelpunten verschil, gevolgd door een doelpuntenloos gelijkspel.

Union weet wat winnen is op Den Dreef © REUTERS
Zal Felice Mazzu kunnen schitteren tegen zijn vroegere zebrakleuren?

Op 9 december 2018 scoorde Cristian Benavente in het absolute slot van de wedstrijd nog de gelijkmaker voor het Charleroi van Mazzu tegen Anderlecht, dat eerder op voorsprong was gekomen door een jongeling, Francis Amuzu. Die is nu een van de favorieten van Felice Mazzu, die zijn zebrapak heeft ingeruild voor een in paars en wit.

In zijn zes jaar bij Charleroi heeft de nieuwe RSCA-coach de degens met zijn huidige werkgever natuurlijk al een paar keer gekruist. Maar hield hij daar ook goeie herinneringen aan over? Niet echt, want zijn Charleroi kon in die periode in het Lotto Park slechts twee keer winnen, één keer gelijk spelen en verloor vooral zes keer.

De eerste daarvan was een verpletterende 5-2-nederlaag in augustus 2013, met een hattrick van de getalenteerde Matías Suarez. Daarna volgden nog vijf verliespartijen in Brussel vooraleer Mazzu en co op 27 april 2017 eindelijk eens konden winnen, met 0-1 in play-off 1 dankzij een doelpunt van Hamdi Harbaoui. Om zo lang mogelijk bij Anderlecht te blijven, zal zde Henegouwse coach moeten hopen dat zijn nieuwe ploeg meer punten kan rapen tegen de Zebra’s.

Kan Mazzu punten pakken tegen zijn ex-club? © belga
Een vijfde overwinning voor Standard?

Op de tiende speeldag van de competitie ontvangt Standard de buren uit Seraing. De wedstrijd lijkt op papier eenvoudig voor de Rouches, die net vier zeges op rij pakten, waaronder een overtuigende 3-0-overwinning tegen landskampioen Club Brugge.

Het momentum dat Ronny Deila in Sclessin loodste, lijkt zijn vruchten af te werpen en Seraing zou het volgende slachtoffer kunnen zijn. Nu Standard het moet stellen zonder Renaud Emond, die enkele weken out is, zou het gevaar vooral van de Deense vleugelspeler Philip Zinckernagel kunnen komen, die tegen Club al liet zien dat hij dynamiet in zijn linkervoet heeft. Stipe Perica zou ook van deze gelegenheid gebruik kunnen maken om zijn rekening bij Standard te openen. De gehuurde Kroatische spits weet hoe het is om te scoren in de Jupiler Pro League, al dateert zijn laatste goal wel al van 8 februari 2020 voor Mouscron tegen KV Oostende.

Maar is het ook echt zo eenvoudig? De laatste confrontatie tussen beide Luikse clubs in Sclessin resulteerde namelijk in een 0-1-zege voor de Metallo’s. Al is de dynamiek vandaag heel anders.

KV Mechelen en de slechte herinneringen van Carl Hoefkens

Zaterdagavond ontvangt Club KV Mechelen met de ambitie om na de pijnlijke nederlaag bij Standard de draad weer op te pikken en met een goed gevoel naar de CL-wedstrijd tegen Atlético te trekken. Malinwa lijkt misschien wel een gewillig slachtoffer voor die vertrouwensboost, gezien de recente geschiedenis van hun ontmoetingen. Van de laatste tien confrontaties won blauw-zwart er acht , één keer werden de punten gedeeld en slechts één keer verloor de landskampioen, vorig seizoen Achter de Kazerne.

In het Jan Breydelstadion toont Club geen genade tegen de KaVé. Blauw-Zwart speelde drie keer gelijk in de laatste tien wedstrijden, maar won wel de overige zeven wedstrijden op eigen terrein. Het doelpuntengemiddelde spreekt voor zich, met 26 doelpunten voor en slechts 7 tegen.

Voor de laatste keer dat Mechelen won in het Venetië van het Noorden, moet je al elf wedstrijden teruggaan. Op 21 januari 2012 verraste KC Mechelen Club met 0-1 dankzij een doelpunt van Alessandro Cordaro. De Brugse kapitein die avond? Een zekere Carl Hoefkens, die als rechtsback speelde in een team dat ook Ryan Donk, Victor Vazquez, Nabil Dirar, Carlos Bacca en wat een toekomstige Rode Duivel zou worden, Thomas Meunier, omvatte.

Hoefkens staat tegenover een tegenstander waar het slechte herinneringen aan heeft.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content