Wie herinnert zich niet het nietige Eendracht Aalst dat in 1995 vriend en vijand verbaasde door in zijn eerste seizoen in eerste klasse een ticket voor de UEFA Cup te veroveren? Levski Sofia alvast wel nog. Misschien ook wel de toen ontluikende Francesco Totti, die met AS Roma de carnavalisten kansloos van het Europese forum kegelde. Ondertussen is er veel veranderd. Veel ten slechte, maar de laatste tijd ook veel ten goede. Op zijn eigengereide manier timmert den Iendracht gestaag aan de weg terug naar boven. Tweede klasse is nu geen verre droom meer, maar slechts een kwestie van tijd. Ook in de beker van België doet Aalst het al enkele seizoenen verre van slecht en met een beetje zin voor overdrijving kunnen we zelfs spreken van een ‘bekerreputatietje’.

In de 16e finales van de beker mag Aalst vanavond, woensdag, als derdeklasser op bezoek bij Germinal Beerschot, meteen dé kans om zich nog eens te tonen aan een nationaal publiek – ware het niet dat de Antwerpse burgemeester Patrick Janssens het zo niet begrepen heeft en, onder het mom van de veiligheid, beslist heeft slechts een kleine duizend kaarten toe te kennen aan bezoekende supporters. Vele Aalstsupporters die reikhalzend uitkeken naar deze confrontatie blijven zo in de kou staan. De Aalsterse jeugdwerking, tóp in België, moest haar jeugdspelertjes ontgoochelen en melden dat ze zelf maar een ticket moeten trachten te bemachtigen (lees: hun ontgoocheling moesten verbijten).

In dit perspectief lijkt The Belgium-Holland Bid echt wel een lachertje! Wat baat een nieuwe voetbaltempel op Petroleum Zuid als deze metropool er amper in slaagt om op een ordinaire woensdagavond de veiligheid van nog geen duizend bezoekende supporters te garanderen? Had Germinal Beerschot-Eendracht Aalst als voorbereiding op Argentinië-Duitsland dan geen perfecte oefening kunnen zijn voor de politiediensten? Nu, dat Janssens in het (financiële) vel snijdt van zijn eigen club zal me worst wezen, maar dat hij een derdeklasser – waarvoor deze wedstrijd gezien de gedeelde recette een lucratieve zaak had moeten zijn – zomaar broodrooft, is wraakroepend. Hoe valt deze beslissing van Janssens trouwens te rijmen met de gevleugelde woorden op zijn persoonlijke website naar aanleiding van de opening van het nieuwe Boeckenberg Sportcenter: ‘sport is bij uitstek een middel om sociale cohesie, collectieve fierheid en verbondenheid op te bouwen’?

Zoekertjes

– Kwistedadde organiseert zijn 7e voetbalquiz in zaal Ter Deeve op vrijdag 29 oktober 2010. Inschrijven bij Chris Debrabandere (chris.debrabandere@skynet.be of 051/485278). Ploegen van maximaal 4 personen, deelnameprijs: 20 euro. Iedereen een waardevolle prijs.

– GL Ruiselede organiseert op woensdag 10 november 2010 om 20 uur zijn 3e grote voetbalquiz in Basisschool De Kiem in de Pensionaatstraat in 8755 Ruiselede. Info en inschrijvingen bij Rik Wylants (rik.voetbal@hotmail.com).

Al uw reacties en sportgerelateerde zoekertjes zijn welkom

bij Sport/Voetbalmagazine, Raketstraat 50 bus 5, 1130 Brussel of via e-mail : sportmagazine@roularta.be.

De redactie behoudt zich het recht voor teksten in te korten of te

weigeren. De schrijver moet zijn naam en woonplaats vermelden.

Philippe Van den Abbeele, Aalst

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content