Le Mans ontpopt zich tot revelatie.

Terwijl Marseille en PSG het nog maar eens lastig lijken te hebben om goed op gang te komen, nam Le Mans samen met Nancy een vliegende start. Na de promotie twee jaar geleden werkt de club erg toekomstgericht en schenkt vooral vertrouwen aan de jeugd. De gemiddelde leeftijd van de kern bedraagt slechts 22 jaar, veruit het laagste cijfer van alle eersteklassers.

Voorzitter Henri Legarda benadrukt dat het om een bewuste keuze gaat. “Spelers weten dat ze bij ons niet het grote geld zullen verdienen. Maar ze worden wel zodanig goed omringd en begeleid dat ze graag willen blijven”, verklaarde hij onlangs nog. Het is echter een publiek geheim dat de club niet op een financiële inspanning keek om een aantal spelers, voor wie in het tussenseizoen erg veel belangstelling was, te houden. Voor bijvoorbeeld de Montenegrijnse centrale verdediger Marko Basa vertaalde zich dat in een mooie contractaanpassing. “Voor hem deed ik inderdaad een inspanning, omdat hij een sterke sleutel op de deur is”, geeft Legarda grif toe. Ook Yohann Pelé kreeg ongetwijfeld een sterk verbeterde overeenkomst. De doelman, die na een bijzonder sterk seizoen in de belangstelling stond van Arsenal en Liverpool, blijft een sterkhouder.

Hetzelfde geldt ook voor N’Dri Romaric (ex-Beveren) die het al schopte tot aanvoerder bij de voorlopige Franse lijstaanvoerder. Een verantwoordelijkheid die hem kennelijk zo inspireert, dat hij een van de belangrijkste architecten van de geslaagde seizoensstart mag worden genoemd. Andere blikvangers zijn de jonge Brazilianen Grafite en Tulio de Melo. De eerste kon Le Mans in januari 2006 overnemen van Sao Paulo voor slechts 2 miljoen euro, nadat hij zijn kruisbanden had gescheurd. Hij stelde nog nooit teleur, terwijl de tweede na zijn aanpassingsproblemen van vorig jaar nu echt helemaal klaar lijkt te zijn voor het grote werk, want sinds de competitiestart scoorde hij al viermaal. Coach Rudi Garcia, die nochtans enkel ervaring had in tweede klasse, lijkt uit het goede hout gesneden om nieuwe successen te boeken.

Lyon incasseert harde klappen. Pas nu bleek dat Cris, die een blessure opliep tegen Toulouse, op twee plaatsen werd geraakt aan de kruisbanden. De Braziliaanse centrale verdediger zal zes maanden aan de kant moeten blijven. Als vervanger werd Jean-Alain Boumsong van Juventus aangetrokken. De revaliderende Braziliaanse spits Fred stuurde dan weer een fax aan de club om te laten weten dat hij zijn periode bij Lyon als beëindigd beschouwt. Lyon zal dus tegen 31 augustus nog twee spitsen moeten vinden in plaats van één.

Bordeaux krijgt de wind van voren van zijn fans omdat het als derde uitrusting voor een geel shirt koos. Ze vinden dat dit niet kan, omdat het te sterk verwijst naar de uitrusting van aartsrivaal Nantes.

Steve Savidan (Valenciennes) scoorde tegen Marseille twee keer. Het was geleden van zijn hattrick tegen FC Nantes in februari dat hij nog eens raak trof.

Vedran Runje (ex-Standard) vertolkte een hoofdrol bij Lens. In het UEFA Cupduel tegen Young Boys Bern stopte hij een strafschop. De Kroaat voert momenteel ook de ranglijst van L’Equipe aan voor de meest verdienstelijke speler van het seizoen.

Toifilou Maoulida, die twee strafschoppen nam zonder daarvoor aangeduid te zijn en ze bovendien miste, werd daarvoor aanvankelijk uit de kern van Auxerre verwijderd. Tegen Caen bezorgde hij zijn ploeg echter de drie punten door het enige doelpunt te maken.

Marseille huurt Matt Moussilou voor één seizoen van Nice.

Luigi Pieroni werd door FC Nantes voor één jaar uitgeleend aan Lens, waardoor de spits wordt herenigd met Guy Roux.

STéPHANE VANDE VELDE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content