Morgen reikt Vlaams minister van Sport Philippe Muyters in de ambtswoning van de minister-president zijn jaarlijkse sportprijzen uit: het Vlaams Sportjuweel aan een sporter die in 2014 opmerkelijke prestaties leverde, en de Vlaamse Prijs voor Sportverdienste aan een persoon of organisatie die zich op een bijzondere wijze voor de sport in Vlaanderen heeft ingezet. Beide laureaten krijgen een bronzen beeldje van kunstenaar Fred Bellefroid.
Het Vlaams Sportjuweel werd voor het eerst uitgereikt in 1982 (aan rolschaatsster Annie Lambrechts) om de Vlaamse identiteit op het vlak van sport, sinds de jaren zeventig een gemeenschapsbevoegdheid, te accentueren. De Prijs voor Sportverdienste werd zeven jaar later in het leven geroepen en was een samensmelting van vier aparte prijzen: de Piet Thys-Trofee en de Vlaamse Prijzen voor sportjournalistiek, sportethiek en sportwetenschappelijk onderzoek.
Frank Bulcaen, voorzitter van de Vlaamse Sportraad, is ook voorzitter van de jury en wordt bijgestaan door de secretaris en twee leden van de Vlaamse Sportraad, journalisten Marc Mercy (Het Nieuwsblad) en Ruben Van Gucht (VRT), Evi Van Acker (laureate Vlaams Sportjuweel 2011), Gert Vande Broek (bondscoach damesvolleybal/chef sport op het kabinet van Philippe Muyters) en Paul Rowe (algemeen directeur Bloso). “In eerste instantie mogen alle leden van de Vlaamse Sportraad en van de commissie sport van het Vlaams Parlement per prijs hun kandidaat-laureaat naar voren schuiven”, zegt Bulcaen. “Uit die lijst selecteert de jury een of meerdere namen, waarna de minister de winnaars kiest, weliswaar op ons advies.”
“Het unieke aan deze trofeeën is dat ze slechts één keer gewonnen kunnen worden”, benadrukt Ron Wagemans (public relations Bloso), die instaat voor de praktische organisatie. “Op de erelijst van het Vlaams Sportjuweel vind je bovendien de namen van de grootste Vlaamse sporters – Frederik Van Lierde, Tia Hellebaut, Kim Clijsters, Fred Deburghgraeve, Stefan Everts… -, maar ook topatleten die minder media-aandacht krijgen: Tom Goegebuer (gewichtheffen), Kathleen Smet (triatlon), Gino De Keersmaeker (discuswerpen), Benny Vansteelant (duatlon)…”
“Meer dan andere sportprijzen zetten we die in de verf”, vertelt Frank Bulcaen. “Al moeten ze wel een prestatie op wereldniveau neergezet hebben. Het belangrijkste criterium, naast het positieve imago en de voorbeeldfunctie van de sporter. Met de Vlaamse Prijs voor Sportverdienste gaan we nog breder. In 2013 ging die naar G-sport Vlaanderen, een organisatie die de sport voor gehandicapten promoot, eerder naar het Fietsknooppuntennetwerk en de vrijwilliger in de sport, maar ook naar Jacques Rogge of journalist Jan Wauters.”
Volgens Bulcaen kan de formule van het Sportjuweel in de toekomst wijzigen. “De Vlaamse Sportraad heeft al voorzichtig gepolst bij de Vlaamse Bond voor Sportjournalisten of we de uitreiking van hun Vlaamse Reus en ons Sportjuweel eventueel kunnen laten samensmelten. We zijn al jaren vragende partij om één grote, prestigieuze Vlaamse trofee te creëren, die nog meer weerklank kan krijgen. Misschien ook door meer samenwerking met de VRT, maar dat is nog afwachten.”?
DOOR JONAS CRETEUR
Frank Bulcaen: “We zijn vragende partij om één grote, prestigieuze Vlaamse trofee te creëren.”