‘Ons seizoen is al meer dan geslaagd.’

Voor de tiende keer in de clubgeschiedenis pakte Maaseik afgelopen weekend de Belgische beker. De duidelijke 3-0-cijfers tegen Menen gaven de verhoudingen in de finale weer, zo zag ook Maaseikcoach Vital Heynen. “We kregen het typische scenario van een wedstrijd tussen een favoriet en een underdog. In de eerste set ging het gelijkopgaand, waarbij underdog Menen vrijuit volleybalde in de wetenschap dat ze in principe niets te verliezen hadden. En waarbij wij het moeilijk hadden met de druk van te móeten winnen. In de tweede tot halfweg de derde set speelden we bevrijd en volleybalden we uitstekend. Maar daarna kwam het besef dat we erg dicht bij bekerwinst stonden. De befaamde ‘angst om te winnen’ zorgde ervoor dat we wat verkrampt begonnen te spelen. Gelukkig maakten we het toch nog af in drie sets, want – en dat wil ik benadrukken – hoewel duidelijk was de zege zeker niet gemakkelijk. Menen, dat veel dichter bij huis speelde, kon rekenen op een veel groter supporterslegioen en ook de neutrale volleyballiefhebber in de zaal koos voor de underdog.”

Wat of wie vond je de wedstrijdbepalende factoren ?

“Het middencompartiment, al heel het seizoen een van onze sterke punten. Het was zeker geen toeval dat Joppe Paulides het laatste punt maakte. Daarnaast vond ik ook dat onze receptie bijzonder stabiel was, waarbij libero Hiroyoshi Hanano een pluim verdient.”

De moeilijkste klip, Roeselare, omzeilden jullie al in de halve finale ?

“Zeker. Als Dominique Baeyens beweert dat Roeselare nog sterker is dan vorig seizoen, toen we kansloos waren tegen hen, en je ziet dat we ons nu over twee wedstrijden sterker toonden dan Roeselare, dan sterkt dat alleen maar ons geloof in eigen kunnen.”

Het wordt een spannende titelstrijd tussen Roeselare en Maaseik ?

“Vergeet zeker ook Lennik niet, dat in de onderlinge confrontaties bewees met de toptwee te kunnen wedijveren. Roeselare blijft favoriet, maar de druk ligt nu bij hen. Ons seizoen is al meer dan geslaagd : we pakten als eerste ploeg in Europa een ticket voor de Champions League van volgend seizoen, we wonnen een prijs en we deden het Europees beter dan onze stoutste verwachtingen.”

En dat Europese parcours is nog niet afgelopen ?

“Nee, we geloven er nog in. We werden zeker niet weggespeeld door Friedrichshafen. De verschillen waren in elke set bijzonder klein. Als we even sterk spelen als in de heenwedstrijd, dan kan het donderdag net zo goed 3-0 voor ons worden.”Niet alleen voor de mannen stond afgelopen weekend in Knokke-Heist de bekerfinale op het programma, ook voor de vrouwen was dat het geval. Net als vorig jaar pakte Asterix Kieldrecht de Belgische beker. Het team van coach Gert Vande Broek haalde het met 3-0 (25-21, 25-20, 25-17) van VDK Gent. Voor Kieldrecht was het de zevende bekerzege uit de clubgeschiedenis.

In de play-offs van de Champions League verdedigt Roeselare vanavond (20 u. 30) een 2-3-voorsprong (setstanden 16-25, 25-22, 19-25, 25-20, 13-15) tegen het Russische Belgorod. De zege in de heenwedstrijd vorige week was niet minder dan een absolute stunt. Belgorod speelde de voorbije vier seizoenen immers telkens de Final Four. In 2003 en 2004 won het zelfs de Champions League, in 2005 en 2006 pakten de Russen brons. Als Roeselare zich kwalificeert ten koste van Belgorod, dan strijdt het tegen de winnaar van het duel Macerata-Panathinaikos Athene voor een plaats in de Final Four in Moskou. Macerata won de heenwedstrijd met 3-1, gisteren (na het afsluiten van deze rubriek) werd de terugwedstrijd afgewerkt.

De uitgangspositie van Maaseik oogt minder fraai. De Limburgers verloren bij het Duitse Friedrichshafen met 3-0 (25-20, 25-23, 33-31). Morgenavond (20 u. 30) moet Maaseik het met dezelfde cijfers halen én minder punten incasseren, wil het zich alsnog plaatsen voor de laatste play-offronde (met zes ploegen). Maaseik of Friedrichshafen moet het in die volgende ronde opnemen tegen de winnaar van het Italiaanse duel tussen Cuneo en Treviso. Cuneo won thuis met 3-1, de terugwedstrijd werd gisteren al gespeeld.

Uitslagen van de andere twee heenwedstrijden in de play-offs in de Champions League : Mallorca-Belchatow 3-2, Ostrava-Tours 1-3. De twee terugwedstrijden zijn voor vanavond.

DOOR ROEL VAN DEN BROECK

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content