Speelgerechtigd of -klaar waren ze zaterdag nog niet tegen Germinal Beerschot, maar AA Gent trok, terwijl het de nauwelijks gebruikte Nenad Mladenovic en JovicaTrajcev bij Deinze stalde, weer drie buitenlanders aan : Jean Beausejour, Ernest Nfor Webnje en Nebojsa Pavlovic. Beausejour is een 21-jarige Chileense aanvallende linkerflankspeler die GeorgesLeekens – omdat ChristopheGrégoire het zo goed doet op links – meer ziet als tweede spits. “Is redelijk sterk, kan een actie maken, maar we zullen moeten kijken of hij ook diepgang heeft, want het Chileense voetbal is meer tiktak dan het Belgische.” Webnje is een 20-jarige Kameroener die al eerder bij Anderlecht testte. “Een diepe spits, snel, maar iemand die positioneel nog zal moeten bijleren.” Pavlovic is een 24-jarige verdedigende middenvelder. “Hij speelt wat ik zou noemen een beetje de Russische stijl : het type dat snel de bal afneemt en inspeelt.”

Moest dat nu echt ? Ja, redeneren ze in Gent. Buitenlanders zijn nu eenmaal goedkoper dan Belgen, maar waarom roepen ze dan telkens dat ze Belgisch gaan kopen ?

De nieuwe spelers kregen kortlopende en lage contracten, maar waarom kreeg Trajcev er vorig seizoen dan meteen een tot 2008 en Mladenovic een tot 2007 ? AA Gent leeft in de hoop dat er een witte merel tussen de nieuwe aankopen zit, maar waartoe dient een scoutingsnetwerk als je moet gokken ? Ze zien – gelet op het schuldendal waaruit ze komen – toch wel heel graag geld in Gent maar, het moet gezegd, ondertussen kregen ze wel een ploeg op de been met voltreffers zoals bijvoorbeeld Boussoufa, Smoje, Vrancken of Foley.

Een rechtsachter zit niet bij de nieuwkomers : Leekens heeft vertrouwen in SandyMartens. “Hij brengt rust en dat is op die positie ooit anders geweest.” Boussoufa kreeg op het middenveld de opdracht meer op rechts te blijven en De Beule speelde centraal uitstekend in een controlerende rol. “Omdat ik hem in het begin van de competitie wat te overhaast vond en we al met twee spitsen en twee offensieve flanken speelden.”

Met dezelfde spelers als in de heenronde vond AA Gent ondertussen zaterdag tegen Germinal Beerschot zijn beste voetbal. “Omdat,” analyseert Georges Leekens, “onze creativiteit verplaatst is naar de flanken en niet langer door het centrum van het middenveld gaat én we achterin meer gedisciplineerd voetballen.”

Conclusie na afgelopen weekend : AA Gent haalt 15 op 15 met het door de trainer gewenste viriel voetbal en stijgt in de rangschikking.

RDG

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content