Sinds ze de economische inspectie over de vloer kregen, zijn ze op de Freethiel schaars met het geven van cijfers. Toch deze poging van reconstructie. Vijf jaar geleden zat de ploeg in zak en as, de licentie was serieus in gevaar. Het tekort bedroeg een slordige 3 miljoen euro en met de hulp van een nieuwe bestuursploeg werd de grootste nood gelenigd. Ondervoorzitter GeorgesDe Colfmaeker investeerde ongeveer anderhalf miljoen euro. Geld om nieuwe spelers te kopen had de elk jaar in grotere degradatienood verkerende ploeg niet en daarom kwam Jean-Marc Guillou. Hij investeerde 2 miljoen Franse frank, ongeveer 300.000 euro. Suikerbaron Raoul De Waele en Guillou regelden dat Arsenal via het achterpoortje dat NV Goal heette, ook in de club investeerde, voor een bedrag van 1 miljoen pond (1,5 miljoen euro). Guillou bracht ook spelers in en er werd een verdeelsleutel voor transfers afgesproken. Zestig procent was voor de Fransman, veertig procent ging naar de club. De Colfmaeker ontkent in het gesprek die sleutel, andere bronnen bevestigen die.

De voorbije jaren transfereerde Beveren geregeld. De grootste klapper maakte het vorige zomer, met de verkoop van N’Dri Romaric aan Le Mans. Transferbedragen achterhalen is niet makkelijk, maar volgens informatie op het internet zou die overgang 3 miljoen euro hebben opgeleverd. Tweede duurste transfer was die van Emmanuel Eboué aan Arsenal. Die leverde iets meer dan 2,3 miljoen euro op. Gilles Yapi Yapo kostte Nantes 1,5 miljoen euro, het trio Yaya Touré, Igor Lolo en Arsène Né kostte Metallurg Donetsk samen iets meer dan 3,7 miljoen euro. Voeg daarbij nog de peanuts die Gent aan Beveren voor Venance Zézéto betaalde (130.000 euro) en de transfer van ArthurBoka naar Straatsburg (500.000 euro) en je komt over een periode van vier seizoenen uit op een transfervolume van iets meer dan 11,2 miljoen euro. Daarvan ging dus ongeveer 60 procent naar Guillou (iets minder dan 7 miljoen euro) en een goeie 4,5 miljoen naar de club. Die betaalde daarmee De Colfmaeker voor de helft terug, kocht ook Arsenal uit en zoekt nu naar een akkoord om de inzet van Jean-Marc Guillou (300.000 euro) af te lossen. Al is het duidelijk dat hij de echte winnaar is van de voorbije vijf jaar, terwijl de club na het delgen van de schulden aan het avontuur ook een spaarpotje over hield.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content