Woensdag 18/5

De scheidsrechterstabel, eindconclusies. Beste refs van het seizoen : Ruud Bossen en Peter Vink. Twee Hollanders ! De slechtste is trouwens ook een Hollander : Kevin Blom. Vink, Blom, Bossen, Braamhaar : fauna en flora van over de Moerdijk. Vink was ook vorig jaar de beste. Men zou kunnen opmerken : het is niet moeilijk, die kerels fluiten maar één match. Maar Vink heeft er twéé gefloten ! Suskewiet, suskewiet. En toch zeven op tien gemiddeld.

Beste Belgische arbiter : Kris Hermans. Daarvoor hebben wij op deze bladzijde al in oktober gewaarschuwd. Hermans dankt die eer aan de wedstrijd Bergen-Lokeren van de tiende speeldag, waar hij met een negen gequoteerd werd. Nog steeds de eerste en enige negen uit de hele geschiedenis van dit blad. Dit seizoen werd er maar één enkele acht uitgedeeld : voor Stephane Breda, op de zesde speeldag, merkwaardig genoeg ook in Bergen, tegen Charleroi.

Wij proberen ons nu in te beelden hoe dat is gegaan. Na Bergen-Charleroi moest de al te gulle controleur van de Borinage bij Jacques Sys op het bureau komen : ‘Gij zijt zeker zot ? Een acht ? Voor een Belgische arbiter ?’ Daarna gaf hij uit protest een negen. En nu zakt Bergen naar tweede. Dat heb je met goede scheidsrechters.

Het kan natuurlijk ook een drukfout geweest zijn. Feit is dat die Hermans onterecht als beste Belg in onze tabel staat. Als over driehonderd jaar een historicus, zich beroepend op deze geschreven bron, verkondigt dat Kris Hermans ooit de beste Belgische ref was, wie zal hem dan tegenspreken ? De nazaten van uw Scout ? Die zullen zich wel hoeden om naar hun voorvader te verwijzen.

De slechtste Belgische fluitenier was, op één na, Serge Gumienny. Alleen Olivier Hampert staat onder hem, maar die leidde slechts een halve match. Tijdens Charleroi-Westerlo viel hij in voor de geblesseerde Benoni Burie. Gumienny was de laatste weken niet al te best op dreef, maar dankt zijn lage notering vooral aan de zeventiende speeldag. Toen kreeg hij, wij nemen aan per vergissing, een nul voor Beveren-Germinal Beerschot. Gevolg is dat zijn twee kleinkinderen later van geleerde professoren zullen vernemen dat hun grootvader er niet veel van terechtbracht. En de zevenhonderd kleinkinderen van Aruna zullen dat graag bevestigen.

De geschiedenis is wel vaker vervalst. Russen en Chinezen sneden met genoegen uit de gratie gevallen leden van het Politbureau van hun staatsfoto’s, en de Amerikanen retoucheerden de rolstoel van Franklin Roosevelt. Baseer u bij historisch onderzoek dus nooit op gedrukte documenten. Vertrouw alleen mondeling overgeleverde getuigenissen. En uw eigen fantasie.

Donderdag 19/5

In onze rubriek ‘Rechtzettingen’ deze week Antwerpsecretaris Paul Bistiaux. Toen die in november in het ‘eerbiedwaardige’ weekblad Knack de eindronde van tweede klasse qua eerlijkheid vergeleek met de verkiezingen in Albanië, kreeg hij de hele weldenkende voetbalgemeenschap over zich heen. Meer : bondsprocureur René Verstringhe, tevens advocaat van de Hells Angels, vond dat het uit moest zijn met die op niets gestoelde betichtingen, en overwoog tegen Bistiaux een voetbalrechtelijke vervolging in te stellen.

Zoveel maanden later moet Bistiaux inderdaad toegeven dat hij zich vergist heeft. De verkiezingen in Albanië verlopen eerlijker.

Zaterdag 21/5

Columnisten onder elkaar, dat is altijd lachen geblazen. Als onze vakvereniging haar jaarlijkse landdag houdt, zijn zakdoeken geen overbodige attributen. De laatste kwinkslagen worden uitgewisseld, sarcasme en cynisme tieren welig, en de practical jokes zijn al even talrijk als de fopartikelen tussen de belegde broodjes. Onder columnisten is goede luim en kameraadschap troef.

Vandaar dat wij de vraag stellen of de bondscoach eigenlijk weet waar Trabzon ligt. Anders een hint : 41 graden noorderbreedte en 40 graden oosterlengte. Tegen Servië ontbreekt Vincent Kompany. Wel, wie gaan we daar zetten ? Of hij bij Trabzonspor nog op die plaats speelt, weten wij eigenlijk niet, maar bij den Antwerp deed hij het in elk geval wel. Daarom moet Karel mee naar Servië. En Ine moet mee met de columnistenbus.

door Koen Meulenaere

‘Vertrouw alleen uw eigen fantasie.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content