Ronald Koeman blijft trainer van PSV.

Ondanks het onderlinge wantrouwen van de laatste weken zetten PSV-voorzitter Frits Schuitema en trainer Ronald Koeman hun samenwerking verder. De zaak die de gemoederen bij de Nederlandse kampioen bezighield, was een schoolvoorbeeld van het opportunisme dat de voetbalwereld beheerst.

Tot de winterstop was Koemand de toptrainer in spe, de kampioenenmaker wiens zegekar op het juiste spoor stond. Maar na de winterstop bleek de praalwagen plots een voertuig met een fameus sputterende motor. Op het moment dat het team en zijn coach op de rand van de ravijn balanceerden, nadat PSV op de voorlaatste speeldag van de eerste naar de derde plaats was gezakt, opperde voorzitter Schuitema dat het niet zeker was dat de oud-international ook volgend seizoen aan het sportieve roer zou staan, ondanks diens doorlopende overeenkomst tot 2008.

Die opmerkingen kwamen op een zeer ongelukkig moment naar buiten en voedden de onvrede bij de fans. Voor Koeman voelden ze als een dolksteek in de rug, terwijl hij juist hoopte op steun. Opeens deugde niks meer : zijn wisselbeleid was verkeerd, de aankopen niet zo goed als gedacht, te veel spelers waren verhuurd, de chemie met de Zuid-Amerikaanse spelers was verdwenen.

Natuurlijk is Koeman minder dan zijn veel meer ervaren voorganger Guus Hiddink een manager van gevoelens en verhoudingen. Ook zijn assistenten Jan Wouters en Tonnie Bruins Slot staan verder van de spelersgroep dan Fred Rutten en René Eijkelkamp destijds.

Bij de titelhuldiging was Koeman voor de supporters plots de held, Schuitema de boeman. De coach eiste en kreeg duidelijkheid over zijn positie. In afwezigheid van getuigen, zoals de nieuwe directeur, Jan Reker, en Ger Lagendijk, de zaakwaarnemer van Koeman, werd het nieuwe verstandshuwelijk gesloten. Het verstand zegevierde.

De blik is weer gericht op de toekomst. Reker kan goed opschieten met Koeman, Schuitema zal fungeren als controleur op afstand. Beide hoofdrolspelers zijn dus tot elkaar veroordeeld. De toekomst zal uitwijzen of de passie tussen de twee weer oplaait.

Civard Sprockel (23) werd door Vitesse beloond voor zijn sterke seizoen. De verdediger kreeg immers een nieuw en verbeterd contract tot 2012 aangeboden. Bij Ajax haalde Aad de Mos linkermiddenvelder Cees Keizer (21) weg. Hij tekende voor twee jaar.

De Graafschap verloor dan wel Jhon van Beukering aan NEC, het slaagde erin om zijn andere goalgetter, Berry Powel (27), te behouden. Beide partijen vonden mekaar in een verbeterde verbintenis die loopt tot 2009, met een optie voor nog een seizoen.

Gabri (28) verlengde zijn overeenkomst bij Ajax tot 2011. Laurent Delorge (27, ADO Den Haag) tekende voor twee jaar.

Niels Oude Kamphuis (29), de middenvelder van FC Twente, moet per direct stoppen met betaald voetbal door een slepende achillespeesblessure.

AZ haalde doelman Boy Waterman (23) definitief weg bij Heerenveen. De jeugdinternational tekende tot 2011.

Kevin van Dessel (28), die eind maart zijn rentree maakte in het belofteteam van Roda JC, kan bijtekenen. Ook VVV heeft belangstelling voor de verdedigende middenvelder.

Ibrahim Afellay (PSV) is er niet bij als Jong Oranje tijdens het komende EK onder 21 strijdt voor deelname aan de Olympische Spelen van 2008. De middenvelder ondervindt te veel last van zijn rechterenkel. Ronald Koeman liet de oud-internationals Patrick Kluivert (30) en Michael Reiziger (34) weten dat zij niet in aanmerking komen voor een contractverlenging.

FRéDéRIC VANHEULE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content