Een rustig behoud. Met die ambitie stapte Lazio de nieuwe competitie in, die het aanvatte met elf strafpunten. Door zijn straf in het voetbalschandaal speelde Lazio ook zijn zesde plaats van vorig seizoen kwijt, die recht gaf op UEFA Cupvoetbal.

Na de forse strafreductie – van elf naar drie strafpunten – mikte Lazio voluit op een Europees ticket. Met nog twee speeldagen te gaan ligt een CL-deelname voor het grijpen. Vorige week al totaliseerde Lazio elf punten meer dan vorig jaar, strafpunten niet inbegrepen.

Met het geld van het kampioenenbal kan Lazio zijn extrasportieve problemen in één klap tot bijna nul terugbrengen. Toen de huidige voorzitter, Claudio Lotito, de club in 2004 overnam, omschreef hij de situatie vrij morbide : “Ik nam een patiënt over die in een onomkeerbaar coma was beland en klaar was om begraven te worden.” Het megalomane beleid van zijn voorganger, Sergio Cragnotti, had de club wel de landstitel in 2000, de beker voor bekerwinnaars en een paar Italiaanse bekers opgeleverd, maar ook een enorme schuldenlast. De afbetaling van de schulden bij de staat (150 miljoen euro) gebeurt volgens plan, die bij private personen werd afgebouwd van 150 naar 40 miljoen euro.

Amper een handvol spelers was al bij Lazio voor Lotito kwam : doelman Angelo Peruzzi en verdediger Luciano Zauri, plus bankzitters Matteo Sereni, Simone Inzaghi en RobertoBaronio. Massimo Oddo en Fabio Liverani werden vervangen door jong, onbekend talent uit binnen- en buitenland, zoals Gaby Mudingayi. Toen die naar Italië verhuisde, schudde elke fan van AA Gent (plus toenmalig trainer Jan Olde Riekerink) vol onbegrip het hoofd. Maar de Congolese Belg groeide uit tot één van de sterkhouders : zelden mist hij een wedstrijd, zijn wedstrijdquoteringen zijn uitstekend. Andere sterkhouders zijn de Macedonische spits Goran Pandev (23) en Tomasso Rocchi (29), die vooraan in de topschutterstand in de Serie A staat. Vorige week verbeterde invallersdoelman Marco Ballotta (43) nog eens zijn eigen record van ouderdomsdeken in de Serie A.

Morgen vindt in Milaan de (overbodige) terugwedstrijd plaats voor de Italiaanse bekerfinale. In de heenwedstrijd verpulverde AS Roma kampioen Inter met 6-2. Na 16 minuten was het al 3-0. In de competitie was AS Roma ook al de enige club die dit seizoen van Inter won. Het was al van 19 december 2002 geleden dat Inter nog eens een bekerwedstrijd verloor. De voorbije twee jaar won Inter de Coppa, telkens na finalewinst tegen AS Roma, dat op zijn negende beker afstevent. Het won voor het laatst in 1991. Daarmee komt het op gelijke hoogte met recordhouder Juventus.

Vorige week was het precies 20 jaar geleden dat Napoli met Diego Maradona de eerste landstitel uit zijn bestaan won. Nadien won het nog een titel én de UEFA Cup. Momenteel staat Napoli tweede in de Serie B.

Alessandro Costacurta (41) wordt volgend seizoen assistent van Carlo Ancelotti bij AC Milan. Costacurta, die sinds zijn debuut in oktober 1987 tegen Verona negentien seizoenen onafgebroken met Milan in de Serie A speelde, kwam dit seizoen nog twee keer in actie in competitie, drie keer in de Champions League en vijf keer in de beker.

De competitie in de Serie A vangt komend seizoen aan op 19 of 26 augustus, afhankelijk van het feit of men een winterstop van drie of twee weken wil.

GEERT FOUTRé

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content