Maandag vond de tweede module plaats van de trainersstage Top Coach Academy die RC Genk organiseert, een platform om na de effectieve trainersopleiding bij te scholen, wat eerder elders ook al gebeurde. “Omdat er vraag naar is”, zegt Ariël Jacobs, “en het niet verkeerd zou zijn voor clubs uit eerste en ten opzichte van clubs uit hun omgeving.” Een goed contact is altijd welkom. Zeventig procent van de ingeschreven trainers zijn Limburgers, een paar kwamen uit Wallonië. Gert Vandeurzen, kinesist van RC Genk, komt nog aan het woord over conditietraining, Hans Visser behandelt pass- en trapvormen en Ronny Van Geneugden en Dirk Staelens belichtten als eerste in de rij trainingsmethodiek. Maar maandag waren voormalig STVV-trainer en huidig trainer van de Genkse -19 Poll Peeters en Herman Vermeulen gastdocenten over zonevoetbal. Tiens, Herman Vermeulen ?

Sinds hij technisch werkloos werd bij AA Gent, waaraan hij tot nader order nog tot eind dit seizoen is gebonden, hield Vermeulen zich op de vlakte. “Ik heb bewust weinig contact met Gent gehouden ook omdat ik mij ten aanzien van hen van alle commentaar wou en wil onthouden. Anders ga je over en weer misschien verkeerde dingen zeggen.”

Maar uit het voetbal is hij allerminst geweest. “Ik volg elke week wedstrijden. Ik heb in Gent vijf keer overgenomen, maar ik vraag mij af : ben ik eigenlijk al trainer geweest ? Ik ben nooit gestárt met een ploeg. Telkens was het kijken van : hebben we een zakmes mee, werkt de zaklamp en zijn er nog batterijen genoeg ?”

Nu, zegt Vermeulen, ziet hij een verschuiving. “In tegenstelling tot vroeger is er nu nog maar één trainer ontslagen. Men onderzoekt meer waar het echte probleem ligt. En dat is goed voor de clubs en de trainers. Ik zit echt niet te hopen dat er een trainer of een hulptrainer vertrekt, maar áls er een vertrekt, zal ik niet thuis zitten te wachten.”

Ook niet als het buitenland roept. “Jammer genoeg zijn wij Belgen daarin slecht georganiseerd, waardoor niemand iets overneemt van een ander. Nederlanders, Duitsers, Fransen… hebben een systeem waarbij ze de deur openlaten voor een collega als ze in het buitenland vertrekken. Zo ontstaan netwerken. Bij de Arabische club van Sef Vergoossen heeft mijn kandidatuur óók gelegen, maar ik was te laat. Nu heb ik een contact stand-by en de wetenschap dat Gent zal meewerken.” (RDG)

RDG

‘Ik heb in Gent vijf keer overgenomen, maar ik vraag mij af : ben ik eigenlijk al trainer geweest ?’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content