Na de zevende plaats van vorig seizoen wordt de professionalisering voortgezet bij SV Zulte Waregem, dat zo snel mogelijk in de middenmoot zijn plaats veilig wil stellen. Francky Dury hoopt opnieuw vooruitgang te boeken met zijn groep, voerde een stevige verjongingskuur door, kon de Senegalese topschutter Mbaye Leye alsnog behouden en verrichte enkele risicovolle transfers. Zo snel mogelijk 44 punten halen is zijn voornaamste betrachting. Zelf noemt hij dat graag ‘realistisch denken’. Een terechte vaststelling, want de concurrentie in Zuid-West-Vlaanderen is tegenwoordig moordend.

VERDEDIGING

Het vertrek van routinier Geert De Vlieger zou wel eens verregaande gevolgen kunnen hebben, want de nieuwe titularisdoelman Sammy Bossut maakte tijdens de voorbereiding geen al te secure indruk. De amper 22-jarige goalie voelt niet langer de hete adem van een directe concurrent, want doublure Stijn Van Der Kelen, een jeugdinternational, komt pas kijken op het hoogste niveau. Thierry Coppens is dan weer te onregelmatig.

Op rechts liggen Stijn Minne en Bart Van Zundert in balans. Minne, die na een enkeloperatie begin maart tijdens de voorbereiding weer meetrainde, heeft meer ervaring, is rustiger aan de bal en staat garant voor defensieve zekerheid. Centraal zou Karel D’Haene, die vorig seizoen sterk groeide in zijn rol van organisator, de steun krijgen van de Spanjaard David Vázquez González, met roepnaam ‘Chapi’. Een enkelblessure gooide echter roet in het eten. Chapi is rechtsvoetig, snel en kopbalkrachtig en speelt goed kort op de tegenstander. Alternatief Steve Colpaert speelde bijna een jaar niet, maar blijkt een karakterventje. Hij beschikt over een goeie inspeelpass en een enorme sprongkracht.

Toch lijkt het erop dat Loris Reina met zijn ervaring D’Haene zal assisteren. De Franse linksvoetige verdediger heeft een goed positiespel en bewaart gemakkelijk het overzicht. Links moet Bart Buysse al het positieve van de laatste maanden bevestigen. Hij keerde terug na een zware knieblessure, zorgt graag voor diepgang maar moet nog iets minder impulsief reageren.

MIDDENVELD

Aanvoerder Ludwin Van Nieuwenhuyze wordt uitgespeeld als controlerende regulator. Hij heeft loopvermogen op overschot, kan uitpakken met een staalhard afstandsschot en infiltreert gemakkelijk. Voor hem wordt er met Thomas Matton en Kevin Roelandts gekozen voor twee technisch vaardige spelmakers, die goed het overzicht bewaren. Matton pikt het eersteklasseniveau moeiteloos op, heeft een grote actieradius en houdt daardoor Markus Neumayr uit het team. De Duitser heeft een schitterende traptechniek, is de man van de stilstaande fasen, maar heeft duidelijk aanpassingstijd nodig. Op de flanken moeten Tim Matthys (rechts) en Stijn Meert (links) uitpakken met rushes en goede voorzetten afleveren. Meert staat messcherp en was tijdens de voorbereiding de man in vorm. Franck Berrier, goeie trap en laatste pass, en Zahir Zerdab, explosief type met veel werkkracht, zullen geduld moeten oefenen.

AANVAL

Een targetman die de bal kan bijhouden, waardoor de rest van de ploeg kan aansluiten, werd alsnog gevonden met Danijel Subotic, die wordt gehuurd van Portsmouth. Mbaye Leye is een beweeglijke spits, die graag de diepte opzoekt en heel opportunistisch reageert op de aangeboden kansen. De Braziliaan Leandrinho teert liever op zijn snelheid en technisch vermogen, maar haalt nog te weinig een constant niveau. Van Janis Coppin wordt gehoopt dat hij de doorbraak kan forceren.

CONCLUSIE

De 4-4-2 in de voorbereiding sloeg niet aan, want in vier duels werden er nauwelijks kansen geforceerd, waardoor er wordt teruggegrepen naar de vertrouwde 4-5-1. Dury kiest in eerste instantie voor de vertrouwde namen van vorig seizoen, die de automatismen en de looplijnen perfect beheersen. Het blijft nog altijd de bedoeling meer druk naar voren te zetten, de tegenstander op de eigen helft vast te zetten. De enige vraag is hoe de verjongde ploeg zal reageren op een mindere periode en wie dan de groep op sleeptouw kan nemen, want de rustbrengers MatthieuVerschuere en Frédéric Dindeleux zijn er niet meer. Het technisch vermogen ging omhoog, alleen mag dat niet ten koste gaan van de aanwezige duelkracht.

door frédéric vanheule

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content