Roelandts en Van Avermaet krijgen hun kans.

door benedict vanclooster

Zondag treedt Omega Pharma-Lotto in Parijs-Roubaix zonder Philippe Gilbert aan. De Hel is de enige van de vroegere wereldbekerwedstrijden die de derde van de Ronde van Vlaanderen dit voorjaar aan zich voorbij laat gaan. Daar waar Gilbert start, wordt hij door zijn team steevast als enige kopman uitgespeeld.

In Parijs-Roubaix kunnen Greg Van Avermaet en Jürgen Roelandts voor één dag opklimmen in de gevestigde orde. Samen met de ervaren Leif Hoste, die in de Ronde opnieuw aan de oppervlakte verscheen, worden ze zondag door hun ploegleider Herman Frison als een drietand in de strijd gegooid.

Van Avermaet en Roelandts moeten allebei nog 25 jaar worden, maar creëerden in het verleden niettemin al hoge verwachtingen. Roelandts werd in 2008 verrassend Belgisch kampioen in Knokke-Heist. Van Avermaet won dat jaar een rit en de puntentrui in de Vuelta en werd gelijk als de nieuwe Tom Boonen bestempeld.

Na 2008 heeft geen van beiden echter nog een koers gewonnen. In de klassiekers is hun voorspelde aansluiting met de top vooralsnog uitgebleven. “Je hoort me ook niet beweren dat ze dit voorjaar de grote stap vooruit hebben gezet”, zegt de nuchtere Frison. “Maar twijfelen aan hen doen we zeker niet. Ze hebben niet allemaal de klasse van Boonen om op hun 24e al de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix te winnen.”

Frison pleit daarom voor geduld. “Greg en Jürgen moeten nog één of twee jaar de tijd krijgen om sterker te worden. Ze hebben nog niet de motor en het karkas van Cancellara of Boonen. Net als in de Ronde zullen ook in Parijs-Roubaix na 230 km de sterke beren bovendrijven.”

Gelooft Frison voor zondag dan wel in de winstkansen van zijn jonge talenten? “Zeg nooit nooit, maar dan zal alles moeten meezitten. Momenteel zie ik Roelandts en Van Avermaet wel eerder meespelen voor de overwinning in Roubaix dan in de Ronde van Vlaanderen. De explosieve inspanningen op de opeenvolgende hellingen van de Ronde liggen hen voorlopig nog iets minder goed. Maar ik ben ervan overtuigd dat ze in de toekomst ook de Ronde van Vlaanderen kunnen winnen.”

Na afloop van zijn eerste Helleklassieker, als neoprof in 2007, sprak Van Avermaet al de hoop uit om er ooit te winnen. Een 27e plaats was tot dusver zijn beste resultaat op drie deelnames. Bij zijn kennismaking met Parijs-Roubaix kreeg Roelandts in 2008 met buikloop af te rekenen. Zondag neemt hij voor de tweede keer deel.

“Het belangrijkste is dat ze beiden willen leven voor hun sport en er ook in investeren”, beklemtoont Frison. “Zo heeft Roelandts deze winter een appartement in het Portugese Albufeira gehuurd om in optimale omstandigheden te kunnen trainen.” Het leverde de Vlaams-Brabander vroeg op het seizoen al een paar ereplaatsen op. “Met een beetje geluk waren we toen al van dat gezever verlost dat onze ploeg dit seizoen nog niet gewonnen heeft”, merkt Frison op.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content