FC Den Bosch hoopt met het ontslag van Henk Wisman de degradatie te ontlopen.

Eén grote teleurstelling, zo kan je het seizoen van FC Den Bosch tot nu toe samenvatten. Een laatste plaats, met een stilaan uitzichtloze achterstand van acht punten op RBC. In de Amstel Cup gingen Jochen Janssen (ex-Lommel, Club Brugge en Sint-Truiden) en Kris Mampaey (ex-Lierse en Antwerp) vorige week woensdag roemloos met 3-0 onderuit bij Willem II.

Die kansloze nederlaag leidde tot veel commotie. Trainer Henk Wisman (47) was niet tevreden. “Ik zag geen agressiviteit, inzet en beleving. Mijn spelers waren niet in staat om naar de goede kleur te spelen. Het was een collectief falen.” Ook de teleurstelling bij technisch directeur Fred van der Hoorn (ex-Eendracht Aalst) was groot. “Ik zag geen cupvoetbal, vroeg me af of ze wel aan hetzelfde koord trokken. Voetbal begint met strijd, maar zelfs dat zag ik niet.” Volgens de statistieken is FC Den Bosch bezig aan een buitengewoon slecht seizoen. Tien opeenvolgende verlieswedstrijden zijn goed voor een clubrecord. Sinds de 2-1-zege op RBC van 16 oktober wacht de ploeg al vijftien duels op een overwinning. Met de schamele negen punten nadert er ook een nieuw diepterecord. De slechtste score ooit staat op 22 punten (omgerekend naar het driepuntensysteem) en dateert uit het seizoen 1972/73.

Of dat volledig aan Wisman ligt, is de vraag, want FC Den Bosch vertoont heel wat manco’s. In elke linie komt de ploeg kwaliteit tekort. De verdediging wankelt bij de geringste druk, het middenveld wordt gemakkelijk overlopen en de voorhoede krijgt amper een bal in doel. De verklaring is simpel : met 4,3 miljoen euro draait FC Den Bosch op het laagste budget van alle eersteklassers. Er is simpelweg geen geld om de ploeg te versterken. Met het ontslag van Wisman hoopt de clubleiding alsnog degradatie te voorkomen. (FV)Uitslagen kwartfinales Amstel Cup : Willem II û FC Den Bosch 3-0, ADO Den Haag û Ajax 0-2, PSV û TOP Oss 6-1, Feyenoord û NAC 4-0. Loting halve finales : Feyenoord û PSV (op 20 april), Willem II û Ajax (op 21 april). Barry van Galen (34) verlengde zijn overeenkomst bij AZ met een seizoen. Charlie van den Ouweland (23) verlaat op het einde van het seizoen transfervrij FC Den Bosch voor Roda JC. De middenvelder tekende voor drie seizoenen. Guus Hiddink hoopt ook volgend seizoen René Eijkelkamp (ex-Club Brugge) aan zijn zijde te vinden als assistent-trainer van PSV. (FV)

TOPSCHUTTERS : 1. Kuijt (Feyenoord) 21 goals ; 2. Vennegoor of Hesselink (PSV) 14 goals ; 3. Huntelaar (Heerenveen), Kalou (Feyenoord) 12 goals ; 5. Perez (AZ) 11 goals.

FV

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content