FC Volendam beleeft zwaar eerste seizoen.

Eindelijk viel er in Volendam weer wat te vieren toen de plaatselijke club afgelopen juni via de nacompetitie promotie wist af te dwingen met hoofdzakelijk spelers uit de eigen jeugd. Zo had niemand pakweg een jaar geleden al van Jack Tuyp (20) gehoord. Startte de technisch begaafde middenvelder afgelopen februari pas voor het eerst in de basis, onlangs ontving hij een uitnodiging van Cor Pot voor Jong Oranje, die hij echter vanwege een schouderblessure moest afslaan. Ondertussen kent zijn ploeg de nodige aanpassingsproblemen. “Er is nog volop vertrouwen binnen de ploeg en de sfeer is goed. Al weet iedereen heus wel dat we een heel moeilijk seizoen tegemoet gaan.” Tuyp weet dat zijn club aan het begin van het seizoen door de buitenwacht bestempeld werd als degradatiekandidaat nummer één. “Dat lijstje hangt bij ons in de kleedkamer. Maar ik vind het alleen maar mooi als iedereen dat denkt, dan kunnen we het alleen maar beter doen.”

Vooralsnog is het vechten tegen de bierkaai. Na een klinkende 3-0-thuisoverwinning op FC Groningen volgden gelijke spelen tegen RBC en collega-laagvliegers ADO Den Haag en FC Zwolle. Maar ook financieel heerst er wat nood. Begin september werd trainer Henk Wisman geconfronteerd met een spelersstaking toen zijn selectie uit onvrede met de toenmalige premieregeling weigerde te voetballen. Dat is inmiddels achter de rug. Tuyp beseft heel goed dat die financiële nood, waardoor Volendam gedwongen was spelers snel door te laten stromen, zijn doorbraak bespoedigde. Naast Tuyp, die dit seizoen al drie keer trefzeker was voor het andere Oranje, starten Maurice Buys, Gerry Koning en Ruud Kras regelmatig in de basis, Kees Kwakman krijgt geregeld eens zijn kans. “Maar het is onmogelijk met allemaal Volendammers aan te treden. Vier in de selectie vind ik al heel veel. Maar er wordt ook niet geklaagd. Er zitten elke thuiswedstrijd zo’n 4.500 supporters op de tribunes. Die kunnen naar mijn idee tot nu toe tevreden zijn.” (FV)

HATEM TRABELSI (Ajax) zal door een scheurtje in de binnenband van de linkerknie zeker zes tot tien weken niet inzetbaar zijn. ROMANO DENNEBOOM (22) werd door Willem II tot het einde van het seizoen overgenomen van Heerenveen. RUUD GULLIT plaatste zich met Oranje onder negentien voor de volgende ronde van de EK-kwalificatie, die in het voorjaar van 2004 wordt gespeeld. NAC versterkte zich met doelman Arno van Zwam. (FV)

TOPSCHUTTERS : 1. Kezman (PSV) 9 goals ; 2. Elkhattabi (AZ) 7 goals ; 3. Redan (RKC), John (FC Twente) 6 goals ; 5. Sonck (Ajax) 5 goals.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content