Organisator E3 Harelbeke staakt zijn kruistocht niet.

“Als we niet meer op zaterdag mogen organiseren, stoppen we.” Bart Ottevaere, organisator van de E3 Harelbeke, wond er destijds in Knack geen doekjes om. Twee jaar later is zijn semiklassieker nog altijd springlevend en maakte de West-Vlaming een opmerkelijke bocht. De E3 wordt overmorgen immers zowaar op vrijdag gereden.

De kalenderherschikking op initiatief van Wouter Vandenhaute leidde ertoe dat de E3 de voorbije twee edities ’s zondags gevolgd werd door Gent-Wevelgem. “Een wedstrijd met WorldTourpunten, terwijl er bij ons geen punten te rapen waren”, zegt Ottevaere. “Daarom maakte de E3 op zaterdag geen schijn van kans meer. We zijn uiteindelijk gezwicht en kregen in ruil de promotie naar de UCI WorldTour. Hadden wij dat label al eerder gekregen, dan zou ik nooit van mijn leven onze zaterdag hebben opgegeven.”

Toch maakte de verhuis naar een vrijdag het water niet minder diep tussen Ottevaere en Vandenhaute. Over de CEO van De Vijver, de koepel boven Flanders Classics waartoe Gent-Wevelgem behoort, zegt Ottevaere: “Bij Vandenhaute is het: my way or no way. Hij wil de E3 naar de woensdag tussen Gent-Wevelgem en de Ronde van Vlaanderen. Maar de E3 is de kleine Ronde. Geen enkele renner zal zich vijf dagen voor de Ronde op nagenoeg hetzelfde parcours honderd procent geven.”

Ottevaere verdenkt Vandenhaute ervan de E3 Harelbeke klein te willen houden. “Bij Flanders Classics willen ze niet liever dan dat we een garantie voor vier jaar ondertekenen om op vrijdag te blijven. Omdat we nu het WorldTourstatuut hebben, vrezen ze blijkbaar dat we zullen lobbyen om opnieuw een weekendkoers te worden. Om eerlijk te zijn: ik zie op heel die kalender geen weekend meer vrij. De plaats innemen van de Omloop Het Nieuwsblad, zoals de UCI voorstelde, ligt ook moeilijk. Ik heb geen zin de doodsteek te geven aan de buren van Kuurne-Brussel-Kuurne, die in dezelfde sponsorvijver als wij vissen.”

Vragen stelt de organisator van de E3 zich ook bij de rol van de VRT. “De rechtstreekse uitzending van onze wedstrijd begint dit jaar een halfuur later dan anders”, merkt Ottevaere op. “Voor het kaderprogramma rond Gent-Wevelgem wordt een chique chalet voorzien, terwijl wij het moeten stellen met een verbeterde barbecuetent. Dit wijst op druk vanuit Flanders Classics op de VRT. De openbare omroep danst naar de pijpen van Vandenhaute, uit vrees de uitzendrechten van de Ronde van Vlaanderen te verliezen aan diens zender VT4.”

De tijd is voorbij dat één man beslist over de kalender, poneert Ottevaere. “Ik zou niet weten waarom ik in Vandenhautes systeem moet stappen. In tegenstelling tot andere organisaties hebben wij hem financieel niet nodig.”

DOOR BENEDICT VANCLOOSTER

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content