De doelmannen in de Nederlandse eredivisie worden alsmaar ouder.

Nooit lag de gemiddelde leeftijd (29,8 jaar) van de keepers zo hoog. Ontbreekt het aan talent of neemt de druk op de doelman zo toe dat ervaring een voorwaarde is om te slagen ? Patrick Lodewijks van Feyenoord, met zijn 38 jaar de oudste, zoekt naar een verklaring : “Het vak is er de laatste jaren niet gemakkelijker op geworden.”

Doelmannen zijn volhouders, zo blijkt. Liefst tien van de achttien eredivisieclubs hebben dit seizoen een goalie van dertig jaar of ouder in doel staan. Alleen Heerenveen ( Boy Waterman, 21) en FC Twente ( Remko Pasveer, 21) stellen een jong talent op. Maar bij Twente gebeurt dat alleen maar omdat de 35-jarige Sander Boschker langdurig geblesseerd is.

“Oudere keepers zie je wekelijks genieten. Dat maakt hen zo sterk”, weet oud-international Hans van Breukelen. Hij verwijst daarbij graag naar het voorbeeld van de Zuid-Afrikaan Hans Vonk (35), die bij Ajax Bogdan Lobont op de invallersbank houdt. “Als ik destijds wat meer drive had gehad, was dit misschien wel eerder mogelijk geweest”, beseft Vonk. “Ik heb altijd geleerd goed te luisteren. Tijdens de voorbereidingswedstrijden moet je in de buurt van de coach gaan zitten, want dan is hij aan het analyseren en hoor je wat een trainer verwacht. Daar leer je zoveel van. Ik deed dat al op mijn achttiende bij Leo van Veen, toen ik nog bij RKC zat. Ik haal er nog altijd voordeel uit.”

Vonk stond op het punt te solliciteren in het bedrijfsleven, toen hij in 1994 alsnog koos voor profvoetbal. “Toen begon de eredivisie ook financieel wat body te krijgen. Ik droomde toen helemaal niet van Ajax. Edwin van der Sar brak net door. Foppe de Haan zei altijd over het verloop van een heel seizoen : op het einde krijg je wat je toekomt. Op die manier bekijk ik mijn loopbaan als doelman.” (FV)

Oranje kwam een stap dichter bij het WK door vrij glansloos met 0-1 te winnen bij Armenië. Ruud van Nistelrooy scoorde. Willem II bereikte een akkoord voor twee jaar met de Hongaarse aanvaller Zsombor Kerekes. Heerenveen contracteerde de Finse spits Niklas Tarvajärvi (22) van My Pa voor twee seizoenen. AZ haalde de 23-jarige IJslandse international Gretar Steinsson weg bij Young Boys Bern. De rechterverdediger tekende voor drie seizoenen. Roda JC trok met spits Andres Oper (28) een international uit Estland aan. Hij komt over van Torpedo Moskou en tekende tot het einde van het seizoen. De Nigeriaanse middenvelder Sani Kaita (19) verbond zijn lot voor vier jaar aan Sparta. ADO Den Haag haalde de Fin Joonas Kolkka (30) transfervrij weg bij Crystal Palace. Juan Carlos Carrizo, een Argentijnse aanvallende middenvelder van San Lorenzo, tekende na een bevredigende test voor vier seizoenen bij PSV. (FV)

TOPSCHUTTERS : 1. Arveladze (AZ) 4 goals ; 2. Huntelaar (Heerenveen), Perez (AZ), Hoogendorp (RKC), Cocu (PSV), Kuijt (Feyenoord) 3 goals.

FV

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content