Royal Mouscron-Péruwelz beleefde bewogen maanden. Lille OSC trok zich terug, de proflicentie kwam in het geding, de voorbereiding werd aangevat met te weinig geld en te weinig spelers en eind juni werd de club overgenomen door een Maltese investeringsgroep rond de Israëlische spelersmakelaar Zahavi. Het is de vanuit Frankrijk opererende Kameroenese makelaar Yerima die sindsdien namens de nieuwe eigenaars en in overleg met de nieuwe hoofdcoach Janevski een nieuwe ploeg aan het bouwen is. Ook assistent-coach Demol en keeperstrainer Galjé zijn nieuw.

VERDEDIGING

In doel: drie nieuwe namen. Maar één onbetwiste titularis: Marciano (25), de nationale doelman van Israël. Defourny (23) en Rausin (21) liggen met elkaar in balans voor een plaats op de bank.

In de verdediging leek alles snel duidelijk: Peyre (22) op rechts, Monteyne (32) op links en in het centrum Mézague (25) naast de van Cercle Brugge overgekomen Dussenne (23). Dat is een vrij stabiele achterste linie met eersteklasse-ervaring en gestalte. Maar vorige week liet de club weten dat Monteyne moet vertrekken. Alternatief voor hem is Mohamed (25), een omgevormde linksmidden/linksvoor. Als doublure voor Peyre, die van opleiding een centrumverdediger is, kwam van Seraing Tirpan (21). Ntaka (19) is een jonge centrale verdediger die uit de beloften van Club Brugge komt. Voor dezelfde positie werd bij OFK Beograd de Sloveense jeugdinternationaal Dautovic (20) gehaald.

MIDDENVELD

Centraal op het middenveld beschikt RMP over veel kleine, lichte spelers met snelle voeten. Maar vooralsnog over weinig gestalte, atletisch vermogen en duelkracht. De enige verdedigende middenvelder in de kern is Vaccaro (24), die van tweedeklasser Seraing komt en nog moet wennen aan de snelheid van uitvoering. Michel (23) is een klaar kijkende linksvoetige spelmaker die het best functioneert met het spel voor zich. Marquet (20), een belofte van Standard, is rechtsvoetig en een vergelijkbaar type. Pavlovski (21), Serviër van FC Porto, is eerder een box-to-boxmiddenvelder.

Aanvallende middenvelder was tot nu toe doorgaans Dingomé, die vorig seizoen vaak vanaf de flank speelde. Hij is een linksvoetige met vista die een beslissende pass kan geven. Amallah (18), die van Bergen komt en bij Anderlecht werd opgeleid, toonde in de voorbereiding potentieel op die positie.

Op de rechterflank is Markovic (23), afkomstig van Mallorca, een versterking: loopsterk en dreigend met diepgang, een center, een actie en een trap in beide voeten. Op links werden vooral rechtsvoetigen gebruikt: Houzé (18) en Koçur (19), beiden uit de eigen jeugdopleiding, en Boumediene (24) van Seraing. Het verst van alle jonge en onervaren spelers staat Koçur, die ook inzetbaar is centraal op het middenveld. Badri (24), flankspeler met een actie en scorend vermogen, is na een herniaoperatie op de terugweg. Maciel (21) van FC Porto is een kleine wendbare flankaanvaller.

AANVAL

De linie waar het meest nood aan versterking is. Tot vorige week moest RMP het doen met alleen maar de achttienjarige Kroaat Jakolis in de spits. Een talentvolle belofte met diepgang, een goeie tweede versnelling, techniek en doelgerichtheid, maar die voor een centrumaanvaller nog wat body mist – en die uiteraard nog onervaren is. Hij kan ook vanaf de flank spelen.

CONCLUSIE

Het nieuwe RMP is nog volop in opbouw. In de verdediging zit het krap in de backs, op het middenveld ontbreekt er een sterke verdedigende middenvelder en voorin moeten er nog twee spitsen bijkomen. De meeste ervaring zit op dit moment achterin en dat is goed voor de stabiliteit. Momenteel is het elftal nogal klein van gestalte en dat kan problemen opleveren op stilstaande fasen. De ploeg is nog onvolledig, de kern is nog te smal en te weinig ervaren. Maar in Moeskroen is iedereen ervan overtuigd dat de nieuwe eigenaars nog ruim voldoende kwaliteitsspelers zullen aanvoeren om het behoud te verzekeren.

DOOR CHRISTIAN VANDENABEELE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content