Nicky Hofs moet Feyenoord een nieuw elan geven.

De transfer was van AZ-achtige allure : snel, doortastend en toekomstgericht. Feyenoord haalde immers met Nicky Hofs (21) van Vitesse een van de grootste Nederlandse talenten naar Rotterdam. Voor de talentrijke middenvelder stond de wereld even op zijn kop. Met zijn contract voor drie en een half jaar verraste hij vriend en vijand. Op die manier dribbelde Hofs PSV en Perugia.

De kleine Arnhemmer komt uit een Feyenoord-nest. Zijn oom, broer en schoonvader zijn fans van het zuiverste water. Hijzelf zat ook al op zijn dertiende in De Kuip en lijkt als volksjongen nergens beter op zijn plaats dan bij volksclub nummer één. Jan Streuer, de manager voetbal van Vitesse, vocht vorig jaar nog als een leeuw voor het lichten van een optie voor een jaar in de verbintenis van Hofs, maar kon hem nu niet tegenhouden. “Ik zie hem hier nog binnen komen lopen”, verklaarde hij in VI. “Hij was echt een ukkie. In alle elftallen waar hij speelde, was zijn tegenstander een kop groter. We hebben nog een foto van hem op een stoel, daar zie je hem niet eens, zo klein. Maar hij werd wel kampioen met de C1 en vervolgens de B1. Dat was wat.”

Hofs was in die jaren een echt straatschoffie, dat wegens familie-omstandigheden zelfs een tijdje werd gestald bij zijn oom Bennie, een oud-Vitessespeler. Niemand had echt meer grip op Nicky Hofs. Hij was van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat op straat te vinden. De enige liefde die hij had, was de bal. Pas nadat Vitesse hem intern in sportcentrum Papendal neerzette, kwam er weer wat lijn in zijn leven. Aan zijn voetbalkwaliteiten twijfelde nooit iemand. “Hij is een echte liefhebber, speelt zijn eigen wedstrijden. Die jongen is sterker dan je denkt. Hij heeft een actie, scorend vermogen en is redelijk snel. Ik denk ook dat hij het bij Feyenoord wel gaat redden”, zegt Streuer. “omdat hij er allicht op nummer 10 mag spelen, zijn favoriete positie.” (FV)

Bekerhouder FC Utrecht werd in de achtste finales van de Amstel Cup uitgeschakeld. De andere uitslagen : PSV û Volendam 4-0, Go Ahead Eagles û Willem II 0-1, FC Dordrecht û FC Den Bosch 1-3, NAC û FC Utrecht 2-1 (n.v.), ADO Den Haag û FC Twente 1-1 (5-4 n.p.), TOP Oss û RKC 1-1 (6-5 n.p.) AZ û Feyenoord 1-3, Ajax û Heerenveen 2-0. Loting kwartfinales (op 1, 2 en 3 maart) : Willem II û FC Den Bosch, Feyenoord û NAC, ADO Den Haag û Ajax, PSV û Top Oss. Barry van Galen (AZ) werd voor vier duels geschorst, nadat hij tegen Feyenoord Alexander Östlund met een vuistslag tegen de vlakte sloeg. (FV)

TOPSCHUTTERS : 1. Kuijt (Feyenoord) 14 goals ; 2. Vennegoor of Hesselink (PSV) 12 goals ; 3. Kalou (Feyenoord), Perez (AZ), Huntelaar (Heerenveen) 11 goals.

FV

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content