Europarlementslid Ivo Belet en volksvertegenwoordiger Dirk Claes, allebei CD&V, lanceerden vorige week enkele voorstellen die het Belgisch voetbal gezond moeten helpen maken. Donderdag debatteerde het Europees parlement al over hun voorstel om per ploeg minstens zes spelers op het scheidsrechtersblad te hebben die home trained zijn, dus in het land van de club zijn opgeleid. Belet : “Het voorstel is alvast niet afgewimpeld. Ik had me aan vijandigheid verwacht, maar die was er niet. Zelfs de Duitsers zijn hier gevoelig voor, want ook hun competitie wordt door buitenlanders overspoeld.”

In eigen land probeert Dirk Claes over de partijgrenzen een brede consensus voor de voorstellen te vinden. “Dat lukt. Alleen aan socialistische kant weten ze het nog niet goed. Wellicht omdat Johan Vande Lanotte mee aan de basis lag van de fiscale gunstmaatregel voor buitenlanders. Maar Filip Anthuenis ( VLD-burgemeester van Lokeren en neef van Aimé Anthuenis, nvdr) en Alain Courtois, bijvoorbeeld, willen hier absoluut iets aan doen.” Courtois behoort tot de Franstalige liberale MR, uitgerekend ook de partij van minister van Financiën Didier Reynders, de man die Vande Lanotte destijds steunde bij de invoering van de 18 %-regel. Claes : “Vandaar dat we woensdag ( vandaag, nvdr) moeilijkheden verwachten in de commissie Financiën. Carl Devlies ( CD&V, nvdr) zal er proberen een hoorzitting uit te lokken.”

Ook profligavoorzitter Jean-Marie Philips, die aanwezig was op de persconferentie van Belet en Claes, is niet gelukkig met het voorstel tot afschaffing van de fiscale maatregel. “Wij zouden hem juist willen uitbreiden naar álle spelers, of toch minstens naar de jongeren die hun eerste profcontract tekenen. Maar ik wil niet negatief klinken : we zijn al blij dat de politici mee op de kar springen.” Dat is ook de KBVB, bij monde van woordvoerder Nicolas Cornu : “Meneer Peeters, onze voorzitter, kon niet aanwezig zijn. Hij ontving de uitnodiging pas de dag voordien en had al een afspraak met Claude Eerdekens, de Franstalige minister van Sport. U ziet, wij zitten niet stil achter de schermen. Eén van de gevolgen is dat de politiek nu mee op de wagen springt.”

Belet en Claes keren het om : het is aan de KBVB om eindelijk in actie te schieten. Belet : “Belangrijk nu is dat een aantal grote politici die voetbalminded zijn, zoals Jean-Luc Dehaene, de bond onder druk zetten. Dan kan het snel gaan.” Een officiële reactie op de uitgestoken hand van de politiek, als signaal van goodwill, kwam er (nog) niet uit de voetbalwereld. Philips : “Op 9 december komen wij zelf met iets naar buiten. Maar misschien is wat u zegt geen slecht idee. Bedankt !” ( JH)

JH

‘Belangrijk is dat politici de bond onder druk zetten.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content