Jacques Sys
Jacques Sys Jacques Sys is hoofdredacteur Sport/Voetbalmagazine

Op 15 mei speelt Cercle Brugge in het Koning Boudewijnstadion de bekerfinale tegen AA Gent. In het kader daarvan brengt Sport/Voetbalmagazine een speciale editie over groen-zwart, dat precies 25 jaar geleden, in 1985, voor het laatst de beker won. Inside Cercle is een 132 pagina’s dik magabook dat vanaf donderdag 6 mei in de dagbladwinkels ligt. Het schetst een heel indringend beeld van een van de meest speciale verenigingen van het land. Cercle is altijd een club geweest die het familiale karakter koesterde en nooit in grootspraak verviel. Die bescheidenheid en menselijke warmte loopt als een rode draad doorheen dit magazine, waarin stuk voor stuk verhalen te lezen zijn die werden opgegraven uit het hart van groen-zwart.

Verleden en heden passeren de revue. Er is een uitgebreid interview met Cercleboegbeeld Jules Verriest, die het karakter van de vereniging typeert: ‘Cercle is een levenswijze, een levensovertuiging.’ Verriest, die aanbiedingen van topclubs zonder verpinken naast zich neerlegde, praat met een hartstochtelijke liefde over Cercle Brugge zoals alle oud-voetballers die aan het woord komen met vertedering op die periode terugkijken: Kalusha Bwalya en Morten Olsen, Geoffrey Claeys en Dirk Beheydt of ex-trainers als Urbain Braems en Han Grijzenhout. Sport/Voetbalmagazine trok ook naar de Dalmatische kust voor een bezoek aan Zdenko Vukasovic, de Kroatische reus die 40 jaar geleden het doel van Cercle verdedigde. Er is een weerzien met de inmiddels 55-jarige Didier Six, de Franse international die een paar maanden voor Cercle voetbalde. En een anekdotisch verhaal met Georges Ingelbrecht en Franky Carlier die destijds de transfers voor Cercle deden en in het buitenland tal van goudstukken opdolven: van Josip Weber over Charly Musonda en Branko Karacic tot Dorinel Munteanu. Aandacht krijgt ook Robert Braet, een legendarische ex-doelman en een van de sterkste persoonlijkheden uit de geschiedenis van Cercle. Hij wordt geportretteerd door zijn zoon Jan, journalist bij ons zusterblad Knack.

Inside Cercle staat bol van weemoed en nostalgie, maar belicht ook het Cercle van vandaag. Glen De Boeck en zijn eerste assistent Ronny Desmedt lichten de spelersgroep door, er is het abc van voorzitter Frans Schotte en een wandeling door Brugge met Frederik Boi. En het nodige statistische materiaal mag ook niet ontbreken: alle klasseringen, alle internationals, alle trainers en ook het beste elftal uit de geschiedenis, een poging om verschillende generaties te bundelen. Zoals ook deze speciale editie heden en verleden verenigt. Met als uitsmijter een bijzondere column: Geert Hoste schrijft treffend en amusant over zijn liefde voor Cercle.

jacques sys

‘Cercle Brugge is een levensovertuiging.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content