Jaumin loodst Oostende naar bekerwinst.

DOOR daniel devos

Amper een maand na zijn aanstelling als nieuwe hoofdcoach slaagde Jean-Marc Jaumin in zijn opzet. De gewezen international won in Luik met 75-96 de beker van België van Charleroi. Een opmerkelijke prestatie, zeker als je weet dat de kustjongens niet meteen als favoriet aan de eindstrijd begonnen. De Carolo’s hadden immers met Courtney Sims en Brent Wright nog wat vers bloed aan de selectie toegevoegd, terwijl Oostende Trevor Huffman – die net beter voor de dag kwam – zag uitvallen met een hamstringblessure. Gelukkig werd daarop geanticipeerd met de aanwerving van Darrel Mitchell.

Volgens voorzitter Arthur Goethals speelde Oostende zijn beste duel van het seizoen. “We hadden geluk met Mitchell”, oordeelde Jaumin. “Hij kwam rechtstreeks van Oekraïne, waar hij bij Khimik Yuzhny nog maar pas de competitie beëindigde. Hij presteerde heel goed in zijn debuutwedstrijd, nochtans in heel delicate omstandigheden: amper drie dagen training in de benen, na een heel lange reis. Want door de problemen met het luchtverkeer kon hij wel de afstand tussen Odessa en Wenen met het vliegtuig overbruggen, de rest van het parcours werd afgelegd per wagen. Darrel vertrouwde me ook nog toe dat hij de laatste twee maanden amper serieus had getraind. Maar zijn integratie verliep feilloos, door de aanvaarding van de andere jongens.”

Man van de match was echter de Sloveense kolos Dragisa Drobnjak. De 33-jarige forward/center van twee meter kwam in de loop van het seizoen de te trage Vladan Vukosaljevic vervangen. “Hij is een sterke speler”, weet ook Jaumin. “De statistieken van afgelopen zaterdag spreken boekdelen: 21 punten, 9 rebounds en 7 uitgelokte fouten. Dat zijn heel overtuigende cijfers. Zelfs als hij bijvoorbeeld slechts vier punten scoort, verricht hij in de schaduw heel veel zinvol werk voor het team.”

En wat brengt de toekomst nu voor ‘Jimmy’? Jaumin tekende in eerste instantie slechts voor twee maanden, terwijl het niet zeker is dat die deal wordt verlengd. Het gerucht wil dat Jaumin naar Optima Gent trekt, met ex-international Eric Struelens als assistent. Maar meer dan waarschijnlijk zal deze bekerzege, de twaalfde in de geschiedenis van Oostende, het bestuur aanzetten tot een verlenging. Jaumin gaf al aan niet te ver uit de buurt van zijn woonplaats Brugge te willen werken.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content