Peter t'Kint
Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

John Terry raakte aanvoerdersband Engeland kwijt.

Zijn buitenechtelijke escapades met de ex-vriendin van gewezen ploegmaat Wayne Bridge kostten Chelseaverdediger John Terry (29) zijn aanvoerdersband bij de Engelse nationale ploeg. Bondscoach Fabio Capello maakte vrijdag een ommetje via Londen op het traject van Zwitserland naar Polen, om de versie van Terry over de hele affaire te horen. Er kwamen geen excuses in het gesprek van twaalf minuten, lekte iemand van de FA die de beslissing of Terry een sportieve straf verdiende in de handen van de Italiaan legde. Omdat het een privézaak is die ook het voetbal kon raken (groepsgevoel, moreel leiderschap) greep Capello in. Terry raakte zijn aanvoerdersband kwijt. “Hij moet zijn privéleven op orde stellen.”

Snel en accuraat ingegrepen, vonden de kranten. Maar Capello neemt wel een groot risico, in die zin dat hij al meteen een opvolger aanstelde: Rio Ferdinand (31). Terwijl het nog lang niet zeker is dat die het WK haalt. Ferdinand is al drie maanden op de sukkel met een mysterieus rugprobleem. De centrale verdediger van Manchester United is terug, maar vlekkeloos loopt het nog niet. Steven Gerrard is een logische keuze als vervanger, Wayne Rooney die van de fans. En kunnen Terry en Bridge samen naar het WK? Zorgen voor Capello.

Terry speelde zondag gewoon tegen Arsenal. Sinds hij zijn vorige manager afdankte, twee jaar terug was die nog getuige op zijn huwelijk, raakte Terry betrokken bij een reeks schandalen. Hij nam undercoverreporters van News of the World mee naar de trainingsinstallaties van Chelsea (de vergoeding van 11.500 euro ging naar een liefdadigheidsproject), zijn vader werd betrapt op het dealen van coke, er was een incident met de verhuur van zijn spelersbox op Wembley voor de komende interland tegen Egypte (voor 4600 euro) en nu deze affaire.

Capello ergerde zich wel aan het belang dat de Engelsen hechten aan het aanvoerderschap. Om u maar de draagwijdte van het probleem te schetsen: in een periode van volle crisis werd zelfs premier Gordon Brown gevraagd om een standpunt in de zaak.

Chelsea betaalde RC Lens voor het (illegaal) aantrekken van GaëlKakuta (nu 18, destijds 16), waarna een rechtbank oordeelde dat het transferverbod voor de Blues (tot 2011) moet worden opgeheven.

Nog een reeks transfers, op de deadline: Stoke City plukte bij het noodlijdende Portsmouth invallersdoelman Asmir Begovic (22, ex-La Louvière) weg voor ruim drie miljoen euro. Eigenlijk wilden ze titularis David James (Portsmouth). Spits Marcus Bent verruilde Birmingham City voor QPR. Burnley leende bij Chelsea Jack Cork. West Ham versterkte zich met Ilan van Saint-Etienne, Mido, nog eigendom van Middlesbrough, en Benni McCarthy (Blackburn). Stefano Okaka (20) verhuisde van AS Roma naar Fulham, dat ook linksachter NickyShorey leende bij Aston Villa. Wigan versterkte zich met een opvallende figuur: Victor Moses van Crystal Palace, een grote belofte. Robbie Keane ruilde Tottenham voor Celtic. Dusan Tosic (Werder Bremen) tekende voor Portsmouth.

Wayne Bridge maakte na twee maanden (knieletsel) zijn heroptreden bij Man. City. Geen Vicent Kompany tegen Hull City wegens een hamstringletsel. Wel Dedryck Boyota in de basis, én een invalbeurt van Patrick Vieira, zijn eerste voor City.

Portsmouth ging voor de vierde keer over in andere handen: dit keer is de nieuwe eigenaar iemand uit Hongkong. Balram Chainrai redde de club al in oktober van het faillissement. Hij is 51, van Nepalese afkomst maar met Brits paspoort, en hij maakte fortuin in de elektronica-industrie.

De Malinese spits Mamady Sidibé (30) verlengde tot 2012 bij Stoke.

Ritchie De Laet (21, ex-Antwerp) vervangt Owen Hargreaves in de Europese kern van 25 van Manchester United. De controlerende middenvelder, einde contract, is al out met tendinitis aan de beide knieën sinds september 2008.

PETER T’KINT

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content