Halfweg maart werd Danny Blind door het bestuur van Ajax aangesteld als opvolger van Ronald Koeman. De clubleiding van de Amsterdammers wilde geen overgangsperiode met Ruud Krol, opdat de nieuwe hoofdcoach kon bouwen aan de toekomst. Bovendien wilden de beleidsbepalers om financiële redenen de voorronden van de Champions League halen. Blind bracht de vastgelopen motor weer op gang, passeerde AZ in het klassement en eindigde vorig seizoen als tweede. Daarmee werd het kampioenenbal behaald ; nu is zelfs de tweede ronde binnen handbereik.

In de Nederlandse competitie is Ajax, met bijna dezelfde spelersgroep, alweer afgegleden naar het niveau van acht maanden geleden. Na de laatste competitienederlaag bij NEC, het vierde opeenvolgende duel waarin Ajax niet kon scoren, is de situatie net zo troosteloos als vorig jaar. Een zesde positie, met zeven punten achterstand op nummer vier RKC en al dertien op koploper PSV, past niet bij het kaliber van Ajax.

Is Blind dan toch niet in staat om de in verval geraakte topclub uit het slop te halen ? Het lijkt onwaarschijnlijk, want de oud-aanvoerder blijft net als technisch directeur Martin van Geel het vertrouwen genieten. Blind bracht zichzelf in de problemen doordat hij afgelopen zomer niet de juiste nieuwkomers haalde. Ajax had behoefte aan een goede centrale verdediger, een routinier op het middenveld met leiderskwaliteiten, een linksbuiten en een centrumspits. Olaf Lindenbergh, lang invaller bij AZ, is niet meer dan een waterdrager. Markus Rosenberg is inmiddels mentaal volledig aangeslagen door de ongeduldige aanhang en de bijtende kritiek van de media, terwijl de gehuurde Spaanse verdediger Juanfran nog geen enkele rol van betekenis kon spelen.

Daarnaast raakte bekend dat Steven Pienaar en Hatem Trabelsi op het einde van het seizoen zeker vertrekken. Ajax zal tijdens de winterstop moeten anticiperen met versterkingen, want ook de contracten van Maxwell, Nigel de Jong en Tomás Galásek lopen straks af. l

n Nederland verloor vriendschappelijk met 1-3 van Italië. Alberto Gilardino, een own-goal van Ron Vlaar en Luca Toni maakten de openingstreffer van Ryan Babel ongedaan. Bondscoach Marco van Bas- ten leed zijn eerste nederlaag in zestien interlands. n Bruno Basto, de Portugese verdediger die vorig seizoen overkwam van Bordeaux, werd door Feye-noord-trainer Erwin Koeman naar de B-kern verwezen.

TOPSCHUTTERS : 1. Arveladze (AZ) 12 goals ; 2. Huntelaar (Heerenveen) 9 goals ; 3. Perez (AZ) 8 goals.

FV

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content