Theofanis Gekas: redder van VfL Bochum.

Marcel Koller, de trainer van VfL Bochum, is maar wat blij dat Theofanis Gekas (26) in de zomer van 2006, op aanraden van bondscoach Otto Rehhagel bij sportief manager Stefan Kuntz, Panathinaikos verruilde voor de werkgever van Joris Van Hout en aanvoerder Tomasz Zdebel (ex-Lierse). De trefzekere aanvaller bleek zijn huurprijs (300.000 euro) al meer dan waard. Gekas staat niet alleen bovenaan in de topschutterslijst van de Bundesliga, hij loodste zijn team ook uit de gevarenzone.

Fanis is een spits die graag constant flirt met de buitenspelgrens”, ervaart de Zwitserse coach. “Het werkt vaak op de zenuwen, maar het brengt ook resultaat op. Maar ik apprecieer vooral het feit dat hij voetbal wil spelen en altijd goed het overzicht bewaart.” Gekas staat echter bekend als een introverte en mediaschuwe persoon. Na training blijft hij nooit hangen, achterhaalde Bild-Zeitung.

Terwijl hij bij de nationale ploeg steevast vanop rechts wordt uitgespeeld, fungeert Gekas bij VfL Bochum als centrumaanvaller. “Ik ben zeker niet de beste spits uit de Bundesliga”, verklaarde hij al in die Welt. “Maar ik profiteer optimaal van het harde werk van mijn ploeggenoten. Ik wil onze ploeg behoeden voor de degradatie. En als de sirtaki wordt gespeeld na een treffer, voel ik me zoals thuis”, sprak de publiekslieveling.

De Griek kent dus een prima seizoen, waardoor de belangstelling voor hem steeg. Bayer Leverkusen maakte afgelopen weekend, via sportief manager Rudi Völler, bekend dat Gekas een contract tekende tot 2010. Ook de aanvaller bevestigde het bericht. Leverkusen betaalt 4 miljoen euro voor de topschutter. Alleen moesten ze nog rekening houden met een speciale clausule die werd voorzien bij de uitleenbeurt. Doordat VfL Bochum zich handhaaft, wordt in principe de overeenkomst automatisch verlengd tot 2010 en betaalt Bochum een transfersom van 700.000 euro aan Panathinaikos. Bij een eventuele degradatie kon Gekas, die zelf al aangaf niet terug te willen naar Athene, met andere ploegen onderhandelen.

Uitslagen halve finales DFB-Pokal : FC Nürnberg-Eintracht Frankfurt 4-0, VfL Wolfsburg-VfB Stuttgart 0-1. Finale op 26 mei in Berlijn.

Gary de Graef (32) mag een kruis maken over de rest van het seizoen. De linkerverdediger van tweedeklasser SC Paderborn 07 viel tegen 1860 München uit met een zware enkelverzwikking.

Arthur Boka (24, ex-Beveren) komt dit seizoen niet meer in actie. De Ivoriaanse linkerverdediger van VfB Stuttgart greep Arnold Bruggink (Hannover 96) naar het kruis, nadat hij rood had gekregen na een wilde tackle. Het incident werd niet opgemerkt door de scheidsrechter, maar de Duitse voetbalbond startte een onderzoek op basis van tv-beelden.

Bernd Thijs en Wesley Sonck, beiden nog onder contract tot 2008, moeten weg bij Borussia Mönchengladbach. Technisch directeur Christian Ziege gaf hen de toestemming om te onderhandelen met kandidaat-kopers.

Felix Magath liet weten geen interesse te hebben in de trainersfunctie bij Hertha BSC.

Kasey Keller, de Amerikaanse doelman van Gladbach, komt door een blessure aan zijn rechterdijbeen dit seizoen niet meer in actie.

Manfred Kaltz, een voormalige verdediger van Hamburger SV die 291 van zijn 581 Bundesligaduels winnend afsloot, is zijn record kwijt aan Oliver Kahn (37). De 86-voudige Duitse international van Bayern München passeerde Kaltz na de 2-1-zege tegen Leverkusen.

FRéDéRIC VANHEULE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content