Met het jaareinde in zicht en de competitie ongeveer halverwege worden er lijstjes opgemaakt. Het eerste lijstje: welke nieuw aangetrokken spelers toverden een brede glimlach op het gezicht van bestuur en supporters?

1 IBOU {OH LEUVEN}

Toen OHL Ibou deze zomer bij Bergen weghaalde, zal niemand wel gedacht hebben dat hij aan de winterstop in de top van de schuttersstand zou staan. Vooral in oktober mocht je Ibou een blinddoek aandoen, hij scoorde nog. Die productie viel grotendeels samen met de straffe 15 op 15 van de Leuvenaars, die bidden dat ze hun goalgetter tot mei kunnen houden.

2 EIDUR GUDJOHNSEN {CERCLE BRUGGE}

In een tijd dat alle vedetten uit België vertrekken, was de komst van de IJslander op zijn minst opmerkelijk. Hoewel de ex-speler van Barcelona en Chelsea na zijn beenbreuk bij AEK Athene nog niet echt scherp oogt, brengt hij Cercle heel wat bij. Ervaring, intelligentie, voorbeeldige techniek en een neus voor goals: een te duchten wapen in de degradatiestrijd.

3 BENJI DE CEULAER {RACING GENK}

Benji is thuisgekomen. De Limburger, die zijn carrière begon bij STVV, maakte er geen geheim van dat hij graag voor Genk wou spelen. Op de valreep weggeplukt bij Lokeren scoorde hij meteen in zijn debuutmatch voor Genk tegen Anderlecht. Hij was goed op weg om met Vossen een koningskoppel te vormen, tot hij begin november geblesseerd uitviel.

4 JUNIOR MALANDA {ZULTE WAREGEM}

De 18-jarige Brusselaar zat zes jaar bij Lille OSC om zijn opleiding te voltooien en keerde vorige zomer naar België weer. Het werd een terugkeer door de grote poort: Malanda vormt een onmisbare schakel op het middenveld van SVZW in steun van Berrier: fysiek top, ijzersterk in de recuperatie en met veel overzicht in het uitvoetballen. Grotere clubs staan in de rij voor hem.

5 BRAM NUYTINCK {ANDERLECHT}

Eigenlijk was hij tweede keus, maar tegen dat Anderlecht zich had geplaatst voor de CL was eerste keus Moisander al naar Ajax. Nuytinck bewees evenwel dat hij zijn voet naast de Fin kan zetten: hij bracht voetballend vermogen in de paars-witte defensie en vormt met Kouyaté een ijzersterk duo. De aanvoerder van Jong Oranje speelt alsof er nooit van ene Juhász sprake was.

6 CHRISTOPHE LEPOINT {WAASLAND-BEVEREN}

De Brusselaar is een belangrijke pion op het schaakbord van Glen De Boeck en belichaamt mee de wederopstanding van de Waaslanders. Na zijn verkeersongeval met scheenbreuk van bijna een jaar geleden werd de middenvelder door AA Gent stilletjes naar de uitgang geloodst. De krasselende Buffalo’s hebben daar nu ongetwijfeld spijt van.

7 KALIDOU KOULIBALY {RACING GENK}

Omdat zijn club FC Metz degradeerde, zocht Koulibaly in de zomer andere oorden op. Bij RC Genk kwam de verdedigende middenvelder in de defensie terecht en daar komt hij bijzonder goed tot zijn recht: duelkracht, kopspel (hij is 1m95 lang) en grinta. Hij zou zijn tegenstanders het liefst opeten en moet opletten dat hij niet verraden wordt door zijn eigen temperament.

8 NICKLAS PEDERSEN {KV MECHELEN}

Hoewel Van Veldhoven hem eigenlijk als een ‘negenenhalf’ ziet, moest hij Pedersen bij gebrek aan een echte spits vaak als diepste man uitspelen. Het werd een succes: de Deen maakte belangrijke goals en lijkt na een moeilijke start helemaal vertrokken. Zijn rendement gaat steil de hoogte in. Als hij blessurevrij blijft, is hij van grote waarde voor KV.

9 LOGAN BAILLY {OH LEUVEN}

Geen spaander bleef er heel van al het goeds dat de Luikse doelman bij RC Genk en de Rode Duivels had opgebouwd. In Mönchengladbach gleed hij helemaal af: mentale problemen, een hangende rechtszaak en tanende sportieve prestaties. OHL leek te gokken door hem aan te trekken, maar Ronny Van Geneugden maakt van Bailly stilaan weer een echte topkeeper.

10 JULIEN GORIUS {RACING GENK}

Na vier jaar KV Mechelen was de Franse middenvelder aan een nieuwe uitdaging toe. Zijn uitmuntende vista en passing stelt hij nu ten dienste van RC Genk. Het lijkt soms alsof Gorius voor KV een groter verlies is dan een aanwinst voor Genk, maar dat komt alleen omdat hij nu meerdere spelers rond zich heeft die ook voor ideeën kunnen zorgen. Gorius blijft zeldzame klasse.

OPGESTELD DOOR DE REDACTIE – TEKST: PETER MANGELSCHOTS – BEELDEN: IMAGEGLOBE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content