Begin november geraakte bekend dat de wegen van Wim Fissette en de Roemeense SimonaHalep scheidden, maar de expertise van de Hasselaar bleef de voorbije jaren niet onopgemerkt. Fissette begeleidde Kim Clijsters tijdens haar comeback in 2009, waarna de Limburgse drie nieuwe grandslamtitels (US Open in 2009 en 2010, Australian Open in 2011) aan haar palmares toevoegde en in februari 2011 opnieuw het nummer een van de wereld werd. Na de breuk met Clijsters en een korte tussenstop bij de Russische belofte Irina Chromatsjova loodste hij Sabine Lisicki in de zomer van 2013 naar een verrassende Wimbledonfinale, maar de Duitse zette in september van dat jaar een punt achter de samenwerking.

In januari 2014 werd Fissette coach van Halep, het nummer vijftien van de wereld, die aan de zijde van de Hasselaar een vaste waarde op het damescircuit werd. De Roemeense plaatste zich op Roland Garros voor haar eerste grandslamfinale (verlies in drie sets tegen Maria Sjarapova), won de toernooien van Doha en Boekarest en werd in augustus zelfs even het nummer twee van de wereld, maar na amper tien maanden werd Fissette voor Victor Ionita ingeruild.

“In het verleden had Simona alleen met Roemeense coaches gewerkt, onze samenwerking was voor haar totaal iets nieuws. Aanvankelijk had ik een contract tot het toernooi van Roland Garros, dat uiteindelijk tot na de WTA Finals (Halep verloor de finale van Serena Williams, nvdr) in Singapore werd verlengd. Daarna besliste Simona opnieuw met een landgenoot in zee te gaan, omdat ze zich daar beter bij voelde”, vertelde Fissette onlangs aan Tennis Now Magazine.

“Ze houdt van afwisseling, ook tijdens toernooien. De ene week werd ze door haar moeder vergezeld, soms reisden haar broer of enkele vrienden mee. Ik denk dat het voor haar moeilijk is om langer dan een jaar met dezelfde coach te werken. Ze heeft die variatie nodig. Een andere manier van denken, van werken…”, aldus nog Fissette, die volgend seizoen – samen met Lindsay Davenport – coach van Madison Keys (WTA 29) leek te worden, tot het 19-jarige Amerikaanse talent alsnog besliste om Davenports echtgenoot Jon Leach aan haar team toe te voegen.

“2015 wordt, zeker in het damestennis, een boeiend jaar, waarin de nieuwe generatie de gevestigde waarden – SerenaWilliams, Sjarapova – geregeld zal verrassen: Halep, Eugenie Bouchard, Garbiñe Muguruza, Madison, Sloane Stephens, Belinda Bencic, Caroline Garcia, Ana Konjuh… Interessante tijden”, aldus nog Fissette in Tennis Now Magazine.

DOOR CHRIS TETAERT

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content