Peter t'Kint
Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Emmanuel Eboué valt op bij Arsenal.

Wie even wat tijd over heeft, moet op YouTube eens op zoek naar filmpjes over Emmanuel Eboué (24). Je vindt er de Ivoriaanse flankspeler van Arsenal, die drie seizoenen voor Beveren speelde tot hij in januari 2005 de Freethiel ruilde voor Highbury, in vele gedaantes. Met voetbalacties, maar ook als zanger, danser én als grappenmaker. Hij is de gek- ste van de bende, getuigde ook Emma- nuel Adebayor, zijn Togolese ploegmaat in het maandblad FourFourTwo. “Soms steekt hij voedsel in zijn neusgaten. Toen we op bezoek waren op Buckingham Palace zat hij plots op de grond met de hondjes van de Queen, een stel corgi’s, te spelen.”

Op een dag, zei Adebayor nog, was er een party in het huis van Gilberto Silva. Eboué verraste er zijn ploegmaat door plots van achter een deur tevoorschijn te springen, verkleed als tijger, met staart en al. Adebayor dacht een echt exemplaar voor zich te hebben … tot Eboué begon te grommen. Kortom, de Ivoriaan voelt zich goed bij zijn ploeg. Niet langer als rechtsachter, zoals wij hem kennen en hij zich in de ploeg knokte ten koste van de Kameroener Lauren. Hij deed het op die positie nochtans goed, zo goed dat Arsène Wenger hem eens vergeleek met de legendarische Garrincha.

Daarin kan Eboué zich nu voluit uitleven, want sinds de komst van de Franse international Bacary Sagna (Sene- galese roots, opgeleid bij Auxerre) is hij rechtsmidden. Het duo verstaat mekaar goed: als Sagna – van origine een spits – zijn flank afdweilt, neemt Eboué diens taak over. Op diverse forums van Arsenalfans krijgt de Ivoriaan wel eens de wind van voren. Hij laat zich te veel vallen en zijn passes zijn niet altijd even precies. Vaak heeft die kritiek ook te maken met het feit dat Eboué Theo Walcott uit de ploeg houdt, een Engelsman én publiekslieveling.

Toch was het wel verrassend om in januari te lezen dat Milan en Juventus belangstelling hadden voor Eboué, die zegt zich in Londen super te voelen, maar ook toegeeft dat er al clubleiders in de Engelse hoofdstad waren om te onderhandelen. “Ik ben met mijn hoofd bij Arsenal, maar je weet nooit.” Zijn contract loopt tot 2009, de kans dat er deze zomer wat gebeurt, is dus reëel. Bijtekenen of weg?

De eerste trofee van het seizoen ging naar Tottenham, dat in de finale van de Carling Cup (Ligabeker) verrassend Chelsea versloeg met 2-1.

De Braziliaanse Kroaat Eduardo da Silva (24, Arsenal) brak na een doodschop van Martin Taylor (Birmingham) zijn linkerbeen, mist zeker het EK en moet vrezen voor zijn loopbaan.

Chelsea en Manchester United, de twee FA Cupfinalisten van vorig seizoen en de twee resterende grote namen dit jaar, werden bij de loting voor de kwartfinales (8 en 9 maart) netjes gescheiden gehouden. Chelsea moet naar Liverpoolkiller Barnsley, Man. United speelt thuis de topper tegen Portsmouth. Op zondagavond gaat West Brom, de ploeg van Carl Hoefkens, naar Bristol Rovers. Die wedstrijd komt live op de BBC. Aftrap: 19 uur. In de vierde kwartfinale speelt de winnaar van Sheffield United-Middlesbrough (replay vandaag/ woensdag) thuis tegen Cardiff.

Wes Brown (28) wil meer verdienen dan de 75.000 euro per week die Man. United hem aanbiedt. De centrale verdediger verlaat daarom wellicht Old Trafford, waar hij al speelt sinds zijn twaalfde. Brown krijgt momenteel zo’n 50.000 euro per week vast en 15.000 euro per week extra als hij meespeelt. Ryan Giggs (34) speelde woensdag zijn honderdste CL-wedstrijd voor United. De Welshman zit in totaal al aan 745 duels en nadert langzaam het clubrecord van Bobby Charlton (759 matchen).

Doelman David James (37, Portsmouth) gaf aan dat zijn regelmaat er komt met de hulp van een persoonlijke psycholoog. Zijn oefeningen voert James uit in het hotel, de kleedkamer én zelfs op het veld.

PETER T’KINT

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content