TIJD VOOR BEZINNING

Elk jaar opnieuw dompelt deze kerstperiode je onder in een sfeer van bezinning. Het licht in de straten, de geur van kalkoen, het naderend feest, de zeemzoete muziek, het is alsof deze hectische wereld heel even tot stilstand komt. Ook in een jaar van angst en terreur, van aanslagen en oorlogen, van onrust en onvrede, van sportmanifestaties die door de extreme beveiliging oogden als versterkte burchten. Juist in deze verscheurde maatschappij moet sport een bindmiddel blijven om de eenheid tussen verschillende culturen en religies te bevorderen.

Reflectie is er op de grens tussen oud en nieuw doorgaans ook in die sportwereld na een jaar vol contrasten. De fraaie olympische medailleoogst compenseerde het zwaar tegenvallende EK. Precies één jaar is het geleden dat bondscoach Marc Wilmots de Globe Soccer Award kreeg als beste trainer van de wereld. En ook al gebeurde dit na een schertsvertoning met een weinig geloofwaardige jury, het verhoogde het zelfbeeld van Wilmots, die toen liet horen open te staan voor alles en benadrukte te kunnen genieten van een project waarin er op lange termijn kon worden gedacht.

Niets waait in de sportwereld sneller weg dan dat soort uitspraken. Het EK zadelde dit land met een kater op, Wilmots mocht opkrassen en heeft voorlopig nog geen nieuwe club. Of de nieuwe bondscoach Roberto Martínez het allemaal gaat omgooien, moet nog worden afgewacht, de fraaie start in de WK-kwalificatiecampagne ten spijt. Dat de Spanjaard op een gegeven moment tot de constatering kwam dat het de Rode Duivels aan een winnaarsmentaliteit ontbreekt, is eigenlijk wel verbijsterend voor voetballers die zich in de zwaarste competities staande moeten houden.

Als er iets niet bij de voetbalwereld hoort, dan is dat zelfkritiek. Hoe pijnlijk waren de grondverschuivingen niet bij de FIFA en de UEFA waar Sepp Blatter en Michel Platini zich dit jaar via een beroepsprocedure spartelend aan hun macht probeerden vast te klampen. En hoe luid weerklinkt in dit land niet de kreet om sportieve continuïteit en stabiliteit, terwijl het denken op korte termijn steeds weer een repetitief karakter krijgt. Zonder dat iemand in de bestuurskamer zichzelf daarvoor ter verantwoording roept.

Tot zes trainerswissels kwam het dit seizoen bij de clubs uit de Jupiler Pro League en niet altijd gebeurt dat in een sfeer van collegialiteit. Zoals bijvoorbeeld Mircea Rednic riep toen hij bij Excel Mouscron Glen De Boeck opvolgde en zei dat de club over goeie spelers beschikte, maar niet over een goeie ploeg. Als je voetballers wil oppeppen, hou je dat beter binnenskamers in plaats van dat soort kreten in de media te gooien. Maar het is tekenend voor de evolutie in dit wereldje. Trainers zijn uitgegroeid tot overlevers, zoals ook in eerste klasse B blijkt. Bij vier clubs in 1B zijn er in totaal al zeven trainerswissels geweest. Sommigen gedragen zich langs de zijlijn als ongeleide projectielen, opgejaagd door de stress, met de scheidsrechters als favoriete zondebok. Zelfkritiek is ook hen niet gegeven want het zou geïnterpreteerd kunnen worden als een teken van zwakte. Terwijl anderzijds van voetballers gevraagd wordt dat ze zichzelf goed kunnen inschatten. Een vreemd dualisme.

Twee speeldagen nog en de voetbalcarrousel komt even tot stilstand. Dan is het weer tijd om lekken te dichten, de transfermarkt op te gaan. Ook de wintertransfers staan iedere vorm van stabiliteit in de weg en ze zijn bovendien een vervalsing van de competitie.

Nieuwe tendensen moeten er niet worden verwacht. Gegarandeerd komt het tot een nieuwe toevloed van buitenlanders. Die zijn er anders al genoeg. Afgelopen weekend kwamen er 221 spelers in actie in de Jupiler Pro League. Onder hen 148 buitenlanders. Dat is 67 procent. Ook verhalen over doorstroming van jongeren zijn er vooral voor de galerij.

Dit nummer, vol met mooie leesverhalen, overbrugt een periode van twee weken. Vanaf 4 januari zijn we er terug, in een nieuwe verpakking, met een nog betere en meer verrassende inhoud. We wensen u alvast veel leesplezier. Nu en volgend jaar.

Volgende week verschijnt Sport/Voetbalmagazine niet. De eerstvolgende uitgave is er op 4 januari. De redactie wenst u prettige kerstdagen en een voorspoedig 2017.

DOOR JACQUES SYS

Trainers zijn meer dan ooit overlevers.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content