Ronaldinho was de grote favoriet voor de Gouden Bal, die maandag werd toegekend. Zijn persoonlijkheid kan je kort samenvatten in tien begrippen.

1. Passie voor het voetbal. Op het veld voelt hij zich het gelukkigst. Op zijn 25ste heeft hij al een fantastische palmares : het WK voor min-17-jarigen (1997), de Copa America (1999), Wereldbeker (2002) en Spaans landskampioen (2005). Hij werd in 2004 door de Fifa ook verkozen tot beste speler ter wereld.

2. Eeuwige glimlach. Hij ziet er altijd gelukkig uit, werkt mee aan verschillende acties voor het goede doel en werd benoemd tot ambassadeur van de VN in de strijd tegen de honger in de wereld.

3. Ogen ten hemel. In zijn kleedkamerkastje hangen verschillende prentjes van de Heilige Maagd. Hij bidt vóór elke wedstrijd en richt na elke goal zijn ogen ten hemel.

4. Familie. Hij heeft een bijzonder intieme relatie met zijn moeder en lijdt eronder als ze niet in zijn buurt is.

5. Idool. Zijn grote voorbeeld is zijn broer Roberto, die na een veelbelovend debuut bij Gremio moest afhaken omwille van een blessure.

6. Intimiteit. Hij kijkt zelden tv, speelt veel met Play Station en houdt enorm veel van honden. De viervoeter die hem in Castelldefels, waar hij woont, altijd vergezelt, heet Bola de Fogo of Vuurbal.

7. Looks. Hij ziet er jong en fris uit, en heeft geen enkele tatoeage. Mode zegt hem wel iets, maar hij houdt niet van strakke pakken want hij kan geen knoop in een das leggen.

8. Reclame. Hij verdient 8,2 miljoen euro per jaar, waarvan 3,6 miljoen via reclame. Een schijntje in vergelijking met de 25 miljoen euro die David Beckham op zijn rekening mag bijschrijven.

9. Muziek. Als grote liefhebber van samba en Braziliaanse ritmes geeft hij financiële steun aan het muziekgroepje Samba Tri, dat bestaat uit enkele van zijn vrienden.

10. Trouw aan Barça. Toen hij in 2003 tekende, was dat – na het afhaken van David Beckham, die naar Real Madrid trok, bijna een staatszaak. Hij tekende ondertussen bij tot 2010 met de mogelijkheid om nadien elk jaar zijn contract te verlengen tot 2014. l

Wanderley Luxem- burgo kreeg vorige donderdag te horen dat hij voorlopig mag aanblijven als coach van Real Madrid. n Darko Kovacevic, de Servische spits van Real Sociedad, werd geopereerd aan de achillespees en zal gedurende vier maanden onbeschikbaar zijn.

TOPSCHUTTERS : 1. Eto’o (Barcelona) 12 goals ; 2. Ronaldinho (Barcelona) 9 goals; 3. Villa (Valencia) 8 goals.

VOLGENDE SPEELDAG

4/12 Villarreal – Barcelona, FC Sevilla – La Coruña, Santander – Sociedad, Real Madrid – Getafe, Málaga – Osasuna, Espanyol – Valencia, Celta – Betis, Cádiz – Zaragoza, Bilbao – Atlético Madrid, Alavés – Mallorca

DDV

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content