Peter t'Kint
Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Hij was het nog niet helemaal zeker, zaterdag, maar allicht komt Oguchi Onyewu vandaag mee met Newcastle naar Gent om er de wedstrijd mee voor te bereiden. Spelen mag hij tegen Zulte Waregem niet, omdat hij eerder dit seizoen al Europees voor Standard uitkwam. Aan de Engelse pers moest hij zaterdag na de wedstrijd uitleggen hoe parttimers het in godsnaam zo ver konden schoppen. Een journalist van de Daily Mail verbaasd : “Trainen in de vooravond na een dag werk, je zou het die vedetten hier niet moeten vragen.” En dat Ludwin Van Nieuwenhuyze klinkers legt, daar hadden ze even niet van terug. Onyewu lachte eens, maar waarschuwde toch voor overdreven optimisme. “Ze zijn de laatste Belgische ploeg in Europa en kunnen gevaarlijk uit de hoek komen.”

Heel stabiel was de verdediging van Newcastle tegen Liverpool niet, met name PeterBeardsley, aan de rust gevierd als ex-vedette, maakte er in drie woorden kipkap van. ” Our defence ? Hopeless.” Onyewu deelde in de klappen : “Terecht, ik begon moeilijk, maar ik groeide wel in de wedstrijd, vond ik, we kregen geleidelijk beter greep op de snelle Craig Bellamy. ( lacht) Die vent babbelt de hele tijd tegen je. Op een bepaald moment kwam hij klagen over een elleboog die ik hem zou gegeven hebben. Ik lachte een keer. Met jouw lengte kan ik niet anders, antwoordde ik, mijn ellebogen hangen gewoon ter hoogte van je hoofd. Hij stond perplex en begon te lachen.”

In de tribune was Philippe Albert een aandachtige toeschouwer. Welke raad kan hij de Amerikaan meegeven ? Albert : “Fysiek is hij oké, in de duels moet het lukken. Qua snelheid is het centrale duo Onyewu- Bramble achterin misschien wat limiet, maar daar kan hij aan werken. De passing zal hij goed moeten leren verzorgen en je zag hoe hij tegen de snelle Bellamy geregeld ver terugweek. Dat mag niet, want ze spelen geregeld op offside en zo gaat hij die val vaak opheffen.”

Onyewu beseft dat er werk op de plank ligt. “Daarvoor ben ik ook naar hier gekomen. De kritiek op ons is terecht, de tegenstander creëert geen kansen, wij geven ze weg. ( grijns) Weet je, één ding … Ik ben blij dat een transfer dit keer wél lukte, want zo iedere keer afscheid nemen op Sclessin en daarna toch terugkeren, dat is ook geen doen.”

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content