SPEELDE ALLES SINDS HIJ ANDERLECHT VERRUILDE VOOR ANORTHOSIS FAMAGUSTA.

Dertien titels, tien bekers en zeven supercups prijken op het palmares van de voormalige Cypriotische topclub, waarvan het laatste kampioenschap ondertussen dateert van 2008. Sindsdien ging het van kwaad naar erger bij Anorthosis Famagusta, met als absoluut dieptepunt in augustus 2013 de bekendmaking van een schuldenput die opliep tot 13 miljoen euro. De fans werden toen opgeroepen financieel een bijdrage te leveren, zodat de spelerslonen alsnog in orde werden gebracht.

“Die penibele tijd ligt gelukkig achter de rug”, vertelt Sofoklis Sofokleous van Sigma TV. “Veel veranderde er sinds april dit jaar, toen de Nederlandse oud-journalist Ted van Leeuwen werd aangesteld als technisch directeur en hij een maand later zijn landgenoot André Paus binnenhaalde als nieuwe coach. Die laatste tekende een tweejarig contract, met de bedoeling een project voor meerdere seizoenen te starten om met heel wat jonge spelers een sterker team te bouwen. Op die manier kwamen ze ook bij Thomas Kaminski terecht.”

De 22-jarige doelman, die bij Anderlecht werd gebarreerd door Silvio Proto, besliste in september de overstap te maken naar Cyprus. Met succes, want de belofteninternational verdrong de routiniers Mario Daniel Vega (30) en Mathieu Valverde (31) meteen naar de invallersbank en speelde twaalf opeenvolgende competitieduels. “Ondanks zijn nog vrij jonge leeftijd maakte Kaminski meteen indruk”, zag Sofokleous. “Hij straalt bijzonder veel rust uit, maar komt vooral heel volwassen over. Zijn ervaring zorgt duidelijk voor een meerwaarde. Kaminski werd door zijn tussenkomsten en verbale aanwezigheid meteen aanvaard als de leider van de verdediging, want door de blessure van Albert Serrán Polo kenden ze twee maanden lang in dat compartiment veel problemen. Door Kaminski oogt het allemaal toch wat stabieler achterin.”

Met Marko Andic (31, ex-Lierse) en Valerijs Sabala (20, een Letse spits die wordt gehuurd van Club Brugge) lopen er nog wat bekenden rond. De doelstellingen zijn duidelijk. “Er wordt gemikt op de vierde plaats”, weet Sofokleous. “Die geeft immers recht op een Europees ticket. Ze moeten daarvoor wel bij de eerste zes eindigen, want die plaatsen geven recht op de play-offs. Apoel Nicosia en Apollon Limassol zijn te sterk voor de concurrentie, maar samen met Omonia Nicosia zullen ze nog een mooie strijd kunnen aangaan met Ermis en AEK Larnaca. Al moeten ze toch ook opletten dat Ethnikos Achnas en AEL Limassol hen niet voorbijsteken.”

DOOR FRÉDÉRIC VANHEULE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content