De ambitieuze club uit Tessenderlo, leider na de reguliere competitie in de eerste amateurklasse en vier jaar geleden nog in eerste provinciale Limburg, predikt nuchterheid.

De beste zijn na de reguliere competitie en niet promoveren naar een hogere reeks, het is een gegeven waar THES Sport (Tessenderlo Hulst Engsbergen Schoot) mee wordt geconfronteerd. Daardoor strijden de Limburgers, die gemiddeld spelen voor 1200 tot 1500 fans, vanaf 3 mei met runner-up KMSK Deinze, Excelsior Virton en Lierse Kempenzonen in de play-offs louter voor de sportieve eer. Enkel Deinze en Lierse Kempenzonen vroegen en kregen een 1B-licentie.

‘Door de nieuwe format van het profvoetbal in 1A en 1B binnen twee tot drie jaar, willen we ons niet blind in een avontuur storten of verbranden’, stelt voorzitter Wendy De Wit, die het verhaal van Heusden-Zolder in zijn achterhoofd houdt. Na een seizoen op het hoogste niveau (2003/04) werd die club in maart 2006 failliet verklaard. ‘De hoofdreden is dat onze accommodatie niet voldoet aan de 1B-eisen. Officieel hebben wij een totaalcapaciteit van 2800 plaatsen, inclusief 900 tribuneplaatsen. De vereiste is 4200, waarvan 1500 zitjes. Dat zou weggegooid kapitaal zijn. Ook de verlichting betekende een bijkomend obstakel. In 1B vragen ze 800 lux, wij zitten nu aan 300. Die aanpassing ging ook ongeveer 500.000 euro kosten. Daar zijn we niet klaar voor.’

Het fnuikt de sportieve ambities niet. ‘Op één jaar na promoveerden wij elk seizoen’, vervolgt de man die Wouter Vrancken (KV Mechelen) in oktober 2014 naar zijn club haalde. ‘Volgend seizoen hopen we opnieuw bovenin mee te draaien, zonder dat de titel een must wordt. Samen met de gemeente, die achter ons project staat, willen we onze infrastructuur aanpakken. Profvoetbal hoeft niet per se in Tessenderlo. Wij werken altijd zeer beredeneerd. Limburgse nuchterheid primeert hier.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content