e transfermarkt is gesloten en bij RC Genk zijn ze tot de conclusie gekomen dat de ploeg in vergelijking met vorig seizoen niet is versterkt. Dat vind ik een verbazende constatering. Achteraan staan ze met

een stuk steviger dan met

en in het middenveld zijn ze met

zeker verdedigend sterker dan met

. Het probleem, zo hoor je, is dat er te weinig presence en efficiency is in de zestien meter. Dan begrijp ik eerlijk gezegd niet goed waarom

naar Rusland mag vertrekken. Bovendien hebben ze een getalenteerde aanvaller als

, maar kennelijk geloven ze niet in hem. Vandaar dat er werd aangestuurd op een ruil tussen

en

. Maar omdat er steeds meer naar de stem van de spelers moet worden geluisterd, ging dat niet door.

Het is natuurlijk begrijpelijk dat Kpaka niet naar een duiventil als Standard wil gaan. In minder dan een jaar tijd deed het heel zijn as weg en het zal nog een hele tijd duren voor de ploeg weer in mekaar klit. Ik vraag me af of Dominique D’Onofrio al zijn spelers nog wel kent. Opvallend vind ik wel dat geen enkele speler echt beter wordt bij Standard. Kaklamanos, Bangoura, Van Dooren of Walasiak : ze blijven ter plaatse trappelen. Terwijl iemand als Datti, die ze kennelijk niet meer moesten, naar Bergen gaat en daar helemaal bevrijd is. Dat moet intern toch aan het denken zet. Net zoals ik ook steeds meer vragen heb over de rol van Michel Preud’homme. Die heeft toch echt geen enkele greep op het sportieve gebeuren ? In de huidige constellatie is Dominique D’Onofrio ook de enige trainer die bij Standard kan werken. Hij pikt gewoon alles wat er gebeurt, ook al moet hij telkens weer herbeginnen.

Een voorbeeld van herkenbaarheid in de Belgische competitie is Westerlo. Dat laat nu Dosunmu gaan, maar ik verwacht niet dat dit de ploeg gaat verzwakken. Met Utaka staat er alweer een nieuwe spits klaar. Reken maar dat hij ook ontploft. Toni Brogno, Jochen Janssen, Kevin Vandenbergh en Dosunmu, ze kenden allemaal hun beste periode in Westerlo. Dat is geen toeval : Westerlo heeft een neus voor aanvallend talent – het haalde Dosunmu destijds bij het failliete KV Mechelen. Jan Ceulemans verricht gewoon schitterend werk. In alle eenvoud. Hij voert geen show op, hij praat niet over looplijnen, hij laat zijn assistenten de trainingen geven en kijkt toe. Maar hij haalt wel rendement. En toch blijven de vragen of Ceulemans een topclub kan trainen. Waarom eigenlijk ? Omdat hij zich niet verkoopt en gewoon zijn werk doet ?

Wim De Coninck

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content