Ebbe Sand blijft nog altijd buiten strijd met hersenvliesontsteking.

Van Schalke-04-trainer Jupp Heynckes mag de 32-jarige aanvaller zelf bepalen tot wanneer hij zijn vakantie in Denemarken doorbrengt. Begin augustus constateerden artsen bij Ebbe Sand een vorm van hersenvliesontsteking. In eerste instantie werd er geopteerd voor een rustperiode van twee weken. Voor Heynckes kwam het wegvallen van de Deen erg ongelegen : “Hij is niet alleen een topscorer, maar ook een voetballer die bereid is keihard te werken voor zijn ploeggenoten. Een zeldzame combinatie.” Dit is niet de eerste tegenslag die Sand te verwerken krijgt. In 1998 was hij na de Bulgaar Lubo Penev (1994) de tweede voetballer bij wie teelbalkanker werd vastgesteld. Het belette hem niet om twintig dagen na een succesvol verlopen operatie te debuteren als Deens international in een oefenduel tegen Noorwegen. Afgelopen zomer zette hij na 66 interlands en 22 doelpunten bewust een punt achter zijn loopbaan als international. Sand wilde zich volledig concentreren op zijn clubverplichtingen.

Toen hij begin vorige week de looptrainingen wilde hervatten, kreeg Sand een zware terugslag. Na vijf dagen ziekenhuis moet hij nog twee weken complete rust in acht nemen. “Ik kan gewoon niks”, verklaarde hij in Die Welt. “Dit komt echt hard aan. Ik ben straks einde contract en zou graag nog twee jaar doorgaan bij Schalke 04. Het zou fantastisch zijn om mijn loopbaan in Gelsenkirchen te beëindigen.” Meer dan waarschijnlijk wordt zijn wens ingewilligd. Zijn rugnummer 11 is het best verkochte merchandisingartikel in de fanshop. En in de eeuwige lijst van topschutters staat de Deen met 62 goals al tweede na Klaus Fischer (182). Dat duel zal hij wellicht nooit winnen, maar een terugkeer komt er waarschijnlijk wel.

Duitsland

Marek Heinz (27) verruilde Banik Ostrava voor Borussia Mönchengladbach. Hij tekende voor vier seizoenen en kostte 2,3 miljoen euro. VfL Wolfsburg zag zijn 3-0-overwinning tegen FC Keulen in de eerste ronde van de DFB-Pokal omgezet worden in een 0-2-nederlaag. Met Marian Hristov was er een geschorste speler opgesteld. Manager Peter Pander (52) nam ontslag. Werder Bremen-Leverkusen is dé affiche in de tweede ronde (21 & 22 september). Hansa Rostock legde Marcus Allbäck (31, Aston Villa) voor twee seizoenen vast. De Duitse voetbalvrouwen veroverden dankzij 1-0-winst op Zweden de bronzen medaille op de OS in Athene. Sebastian Deisler is klaar voor een terugkeer in de nationale ploeg.

TOPSCHUTTERS : 1. Cacau (VfB Stuttgart) 4 goals ; 2. Berbatov (Bayer Leverkusen), Franca (Bayer Leverkusen), Kuranyi (VfB Stuttgart), Mintal (FC Nürnberg), Brdaric (VfL Wolfsburg) 3 goals.

(FV)

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content