Sport/Voetbalmagazine keerde vorige week met Erwin Vandenbergh terug naar de plek waar hij 25 jaar geleden geschiedenis schreef. Camp Nou, het indrukwekkende stadion van FC Barcelona, is vandaag een van de drukst bezochte musea van de Catalaanse hoofdstad.Voor toeristen is de grasmat verboden terrein, maar voor het hoge Belgische bezoek wordt een uitzondering gemaakt. Vandenbergh laat de film van het doelpunt nog eens voorbijtrekken. “Op het moment dat Frankie Vercauteren zijn voorzet trapt, heb ik zowel de bal als de doelman in de gaten. Ik zie Fillol uit zijn doel komen, maar net als ik denk hem te gaan lobben, merk ik dat hij zich inhoudt. In een fractie van een seconde beslis ik de bal te controleren met de borst, ik laat hem een keer botsen op de grond en trap hem dan in de rechterbenedenhoek. Achteraf zei iedereen dat het allemaal zo lang duurde, maar ik zeg je : voor mij was het niet meer dan een seconde.”

Na het doelpunt zeeg Vandenbergh in een voor zijn doen ongewoon emotionele geste op de knieën, de vuisten gebald. Maar terwijl hij daar zo staat, een kwarteeuw later, valt geen emotie van zijn gelaat af te lezen. “Het is allemaal zolang geleden”, zegt hij. Eén toerist heeft hem herkend en keert op zijn stappen terug om samen met de ex-voetballer op de foto te gaan. Het is hem vertrouwd : tijdens zijn vakantie onlangs op Gran Canaria werd hij ook al aangeklampt over zijn memorabele goal. “Met de tijd ben ik me gaan realiseren hoe intens die wedstrijd toen op het thuisfront wel moet zijn beleefd. Dat besef je op dat moment niet. Anderzijds, voor de buitenwereld is het mijn belangrijkste doelpunt geweest, maar ik zie het niet als mijn sportieve hoogtepunt. Ik heb mooiere doelpunten gemaakt.”

BELGIË-ARGENTINIË 1-0

13 juni 1982, 20.00 uur, Camp Nou, Barcelona

Toeschouwers : 95.000

Scheidsrechter : Karoly Palotai

Doelpunt : 63′ Erwin Vandenbergh

België : Jean-Marie Pfaff, Erik Gerets, Luc Millecamps, Maurice De Schrijver, Marc Baecke, Guy Vandersmissen, Ludo Coeck, Jan Ceulemans, Frank Vercauteren, Erwin Vandenbergh, Alex Czerniatynski

Argentinië : Ubaldo Fillol, Jorge Olguín, Luis Galván, Daniel Passarella, Alberto Tarantini, Daniel Bertoni, Osvaldo Ardiles, Diego Maradona, Américo Gallego, Ramón Díaz (74′ Jorge Valdano), Mario Kempes

Gele kaarten : 50′ Millecamps, 55′ Bertoni

STéPHANE VANDE VELDE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content