Bij het sluiten van de markt zijn er zaakjes te doen, weet Luciano D’Onofrio, en hij kocht zich in een paar uur tijd prompt een nieuwe aanvalslijn.

Dinsdagavond. Om veertien na acht loopt een sms binnen. Er is transfernieuws op Sclessin, meldt persverantwoordelijke Sacha Daout. Op dat moment is de poststempel voor de transfer van Mbaye Leye naar Standard nog niet gezet. Dat gebeurt om halfnegen precies.

Eerder al is de komst van Mémé Tchitéafgerond. Om vijf voor zes ’s avonds verklaart Santander zich akkoord met het vertrek van zijn spits, een halfuur later is de deal rond. Om drie na elf verhuist Christian Benteke officieel naar KV Mechelen. Dat is het signaal waar Standard op wachtte om bekend te maken dat het in Mechelen Aloys Nong haalt. De poststempel van zijn transfer duidt 23.34 uur aan, 26 minuten voor de markt sluit.

Met zijn tour de force van vorige week dinsdag verbaasde Standardbaas Luciano D’Onofrio zelfs mensen die hem goed kennen. “Ongelofelijk”, zegt Paul Stefani, manager van Steven Defour en sinds kort van Aloys Nong. “Dit had ik niet verwacht.” Met de drie nieuwe spitsen haalde Standard alvast ervaren eersteklassevoetballers in huis.

Hoe is de transfer tot stand gekomen?

Alfredo Matilla volgt Racing Santander voor de Spaanse sportkrant AS. “Racing Santander wilde al een tijdje van Tchité af omdat hij niet bracht wat er van een speler die 7 miljoen euro had gekost ( in 2007 het hoogste transferbedrag uit de geschiedenis van de club, nvdr), verwacht mocht worden. Tot Standard plots op de proppen kwam, had niemand gedacht dat een transfer nog zou lukken. Je moet ook weten: toen Tchité hier aankwam in 2007 had niemand van Racing Santander hem zien spelen. Hij werd aangekocht op aanraden van Pablo Fernández Longoria, een internetgoeroe met een indrukwekkende gegevensbank van buitenlandse spelers. Marcelino, de coach in 2007, wilde een snelle spits die per seizoen een twintigtal doelpunten kon maken. Fernández Longoria zei hem dat hij zo’n fenomeen gevonden had en zo belandde Tchité op de laatste transferdag bij Racing, samen met Ebi Smolarek.”

In het begin van de zomer werd de naam Tchité al eens in verband gebracht met Standard, maar gepraat is er toen niet, zegt José De Medina, die samen met Alfred Raoul Tchités zaken behartigt. Tot een week geleden dacht Tchité niet dat hij dit seizoen bij Standard zou voetballen. Een week voor het afsluiten van de mercato vertrok Alfred Raoul naar Spanje. Voor zijn vertrek beloofde hij Luciano D’Onofrio te laten weten of er nog iets mogelijk was met Tchité. Pas toen alle geïnteresseerde clubs afgehaakt hadden op de gevraagde transferprijs en Tchité Santander duidelijk maakte dat hij echt weg wilde, meldde Luciano D’Onofrio zich. Dinsdag om twaalf voor vijf liet Santander op het internet weten dat het bereid was over een transfer te praten. Om halfzeven waren de details afgerond. Het transferbedrag in de Spaanse pers (1,75 miljoen euro) wilde niemand bevestigen of ontkennen.

Wat kan Tchité Standard bijbrengen?

Volgens Alfredo Matilla is Tchité de ideale spits om in een counterploeg te spelen: “Racing voetbalde de afgelopen drie seizoenen in een 4-4-2, waarbij Tchité de diepste spits was, vooral om zijn snelheid uit te spelen. Fysiek is hij uitstekend, hij zet goed druk op de tegenstander, maar technisch is hij te beperkt. Zijn linkervoet, bijvoorbeeld, is rampzalig. Hij is de ideale spits voor bescheiden ploegen als Racing Santander, die geen combinatievoetbal spelen maar de bal gewoon naar voren trappen. Tchité loopt overal achteraan en kan zo de verdediging van de tegenstander pijn doen. Maar voor een ploeg die speelt op balbezit, die de tegenstander constant onder druk zet en die het ritme van de wedstrijd bepaalt, is hij geen goede spits. In zo’n ploeg moet de aanvaller de bal ook kunnen rondtikken en daar is hij technisch te beperkt voor. Tchité is gevaarlijker zonder dan met bal.”

Matilla heeft ook zijn bedenkingen bij de mentale sterkte van Tchité: “Het is een jongen die zich goed moet voelen naast het veld om te presteren op het veld. En hij was de laatste tijd niet echt gelukkig. Hij heeft bijvoorbeeld heel wat problemen gehad om zijn dochter naar Spanje te kunnen laten verhuizen. Ook met de rest van zijn familie was dat een probleem, omdat hun papieren niet in orde waren. Toen dat dan eindelijk opgelost was, voelden ze zich niet goed in de stad Santander. Ze zijn dan allemaal samen naar een klein dorpje verhuisd. Voor zover ik weet, is Mémé nu de enige die naar België verhuist, de rest van de familie blijft achter in Spanje. Tchité is een beetje een vreemde vogel: je weet nooit wat je van hem kunt verwachten. De dag dat hij er moet staan, is hij compleet afwezig. En als je hem niet verwacht, is hij daar plots en scoort hij drie keer. Hij is heel sympathiek en toegankelijk, maar bij Racing Santander zocht hij nooit contact met de andere spelers. Hij lijkt mij redelijk onstabiel. Als je zijn verleden kent, is dat niet verwonderlijk. Hij heeft een harde jeugd gehad. Vanop de eerste rij heeft hij de oorlog tussen hutu’s en tutsi’s meegemaakt en dat heeft hem voor de rest van zijn leven getekend.”

Hoe is de transfer tot stand gekomen?

De samenwerking tussen Aloys Nong en manager Paul Stefani, die de deal afrondde, is nog maar een paar weken oud. Stefani: “Nong vond dat het moment aangebroken was om bij Mechelen weg te gaan. Hij zei me dat Standard een van de ploegen was waar hij graag eens zou spelen. Toen heb ik contact opgenomen met de club, met de vraag of Nong hen interesseerde. Fi Vanhoof wilde alleen van een vertrek horen als Mechelen een vervanger vond.”

Vanhoof had Nongs vertrek pas in januari verwacht. Vorige week donderdag contacteerde Standard KV Mechelen, zondag babbelde Vanhoof met Nong. “Toen wist ik dat ik met een misnoegde speler zou achterblijven als we hem niet lieten gaan.” Maandag gaf Vanhoof zijn fiat op voorwaarde dat KV een goeie vervanger vond. Dat zou niet Marvin Ogunjimi worden, van wie Vanhoof al jaren gecharmeerd is – Ogunjimi is ook een product van KV. “Die is niet meer betaalbaar, dus heb ik niet eens naar hem geïnformeerd.” In Eric Bokanga, de speler die Standard eerst wilde uitlenen, omdat het niet van plan was Christian Benteke af te staan, was Vanhoof niet geïnteresseerd: “Ik wilde alleen Benteke.” Om drie na elf ging Benteke akkoord, om 23.34 uur ging de transfer van Nong op de bus. Naast een uitleenbeurt van Benteke betaalde Standard aan Mechelen iets meer dan 1,25 miljoen euro.

Wat kan Nong Standard bijbrengen?

Destijds bij Club Luik vormde Nong een perfect aanvalsduo met Luigi Pieroni, zegt Eric Depireux, die Pieroni aanbracht bij Standard en zelf nog bij de jeugd van Club Luik voetbalde. “Pieroni is de enige echte pivot die Standard heeft, die met de rug naar de goal kan spelen. Nong moet diep kunnen gaan, infiltreren.”

Dat Nong geen diepe spits is, daar gaat Fi Vanhoof niet mee akkoord: “Bij ons heeft hij altijd als diepe spits gespeeld. Wat is dat, een diepe spits? Is dat enkel iemand die met de rug naar de goal kan spelen? Ik denk het niet. Ik zie wel dat Standard met Tchité en Nong dezelfde types heeft genomen. Nong heeft snelheid, een actie, scoort ook. Het is niet de man van 20 goals per seizoen, maar in ons systeem zorgde hij constant voor dreiging. Standard heeft voor snelheid gekozen met deze transfers. Met Defour, Witsel en straks Berrier heeft Nong spelers die hem ideaal kunnen aanspelen, de diepte in sturen.

“Waarom zou hij het niet maken bij Standard? Nong is wel iemand die zich goed moet voelen. De laatste weken voelde hij zich goed en hij strooide meteen met beslissende passes. De laatste twee jaar heeft hij zich enorm ontwikkeld, maar zijn top moet nog komen.”

Hoe is de transfer tot stand gekomen?

“Wij hadden een mondeling akkoord met Germinal Beerschot, maar de speler heeft gekozen”, vat Gentmanager Michel Louwagie het vertrek van Leye naar Standard samen. Maandag pas vernam Louwagie dat Standard – waar keeperstrainer Hans Galjé, die hem nog kende van bij Zulte Waregem, zijn naam al eens had laten vallen – geïnteresseerd was. Dinsdagmiddag om twaalf uur startten de onderhandelingen, nadat Gent maandagochtend een mondeling akkoord had bereikt met Germinal Beerschot. Dinsdagavond om halfnegen werd de transfer naar Luik afgerond door Eric Depireux. Heel lang werkten Depireux en Leye nog niet samen. “Leye contacteerde me een paar weken geleden omdat hij bij Gent weg wilde. Hij speelde er op een positie die niet zijn favoriete was en misschien speelden er ook nog wat fricties met de nieuwe trainer mee – zijn vertrek destijds bij Zulte Waregem verliep niet zo heel vlot … Leye had gehoord dat ik hem bij Standard kon introduceren. Hij gaf toe dat hij met Germinal Beerschot praatte, maar hij wilde liever naar Standard.”

Toen Depireux Luciano D’Onofrio zei dat de spits van Gent graag naar Sclessin wilde komen, noemde D’Onofrio de Senegalees “een interessante speler”. Depireux: “Er was bij Standard eerder al over Leye gepraat, maar D’Onofrio wilde toen nog niet voor hem gaan, omdat hij vreesde dat Gent te veel geld zou vragen. Pas wanneer hij hoorde dat de speler zelf graag wilde komen, veranderde hij van mening.” Dus werd Depireux door Standard gemandateerd om de transfer te regelen. Uiteindelijk betaalden de Rouches een stuk meer dan de 500.000 euro waarvoor ze eerst dachten Leye te kunnen kopen.

Wat kan Leye Standard bijbrengen?

Genttrainer Francky Dury, die de Senegalees ook bij Zulte Waregem onder zich had, blijft Leye een aanvaller met potentieel noemen: “Al was het opvallend dat hij de laatste veertien dagen de armen liet hangen nadat hij op Westerlo op de bank zat.”

“In het eerste gesprek met Mbaye bij Gent vertelde hij me dat hij het beu was de hele tijd op de rechterflank te spelen. Bij Zulte Waregem was hij als diepe spits aan zijn eerste selectie voor de nationale ploeg van Senegal geraakt, en daar wilde hij het liefst spelen. Bij Gent had hij te veel moeten lopen en meeverdedigen, vond hij.

“Mbaye kan voorin op alle posities uitgespeeld worden, maar is op zijn best in een 4-4-2 waar hij veel kan lopen en waar veel gecombineerd wordt. Het is een goeie spits met veel kwaliteiten: hij heeft een goeie timing, is krachtig, heeft een goed schot en voetbalt doelgericht, maar Mbaye moet kunnen spelen op gevoel, hij heeft vrijheid nodig. Coulibaly en Arbeitman zijn rasechte centrumspitsen, Mbaye heeft ook de kwaliteiten om vanaf de flank te komen. Vraag is hoe hij in Luik gaat omgaan met concurrentie. Of hoe hij reageert als hij in een 4-3-3 op rechts wordt uitgespeeld en na de rust vervangen wordt. Mbaye is iemand die graag belangrijk is. Omdat hij een sterke persoonlijkheid heeft, vraagt hij in moeilijke momenten aandacht. Maar op een hoger niveau moet je kunnen omgaan met concurrentie en met tactische opdrachten, ook als je aanvaller bent.”

Moeilijkheden met Leye herinnert Dury zich niet: “Wel heeft hij in zijn laatste seizoen bij Zulte Waregem twee keer gedreigd met de wet van ’78: één keer in de zomer en één keer voor zijn laatste wedstrijd. Iemand met zijn kwaliteiten heeft zoiets niet nodig.”

Mémé Tchité (26)

Balans van 2007 tot nu 2007/08: Racing Santander, 33 wedstrijden, 7 doelpunten 2008/09: Racing Santander, 25 wedstrijden, 6 doelpunten 2009/10: Racing Santander, 29 wedstrijden, 11 doelpunten (5 strafschoppen) 2010/11: Racing Santander, 1 wedstrijd, 0 doelpunten

Aloys Nong (26)

Balans van 2007 tot nu 2007/08: KV Mechelen, 30 wedstrijden, 13 doelpunten 2008/09: KV Mechelen,

8 wedstrijden, 0 doelpunten 2009/10: KV Mechelen, 31 wedstrijden, 9 doelpunten 2010/11: KV Mechelen, 5 wedstrijden, 2 doelpunten

Mbaye Leye (27)

Balans van 2007 tot nu 2007/08: Zulte Waregem, 31 wedstrijden, 16 doelpunten 2008/09: Zulte Waregem, 15 wedstrijden, 8 doelpunten

2008/09: AA Gent, 13 wedstrijden, 5 doelpunten 2009/10: AA Gent, 34 wedstrijden, 7 doelpunten 2010/11: AA Gent, 0 wedstrijden, 0 doelpunten

door geert foutré en steve van herpe

Nongs top moet nog komen. Fi VanhoofLeye is iemand die graag belangrijk is. Francky Dury

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content