P hilippeDufermont, de Moeskroense zakenman die in Valencia woont en de club redde, geeft na één seizoen de voorzittershamer door aan zijn neef JeanPierreDufermont, die vurig hoopt dat zijn voorganger de club verder financieel zal steunen. Naast het veld blijft het rommelen, erop rekent Excel op de kern die vorig seizoen na de winterstop de dienst uitmaakte.

VERDEDIGING

In doel is MarkVolders een vaste waarde. Zijn vervanger JanSlovenciak toonde zich in de voorbereidingswedstrijden niet altijd zeker van zijn stuk, vooral niet bij het uitkomen. De nog piepjonge SvenDeVolder wordt derde keeper.

Op rechts is BastienChantry, die op het einde van vorig seizoen werd geopereerd aan de schouder, de eerste twee maanden onbeschikbaar. ChemcedineElAraichi neemt alvast bij de start zijn plaats in. Centraal achterin lijkt er niet te tornen aan het duo JérémySapina DaanVanGijseghem, die in de oefenduels allebei al goed op dreef waren. Los van AlexTeklak, de enige oudgediende wiens contract werd verlengd, beschikt EnzoScifo trouwens niet over veel wisseloplossingen voor die positie, want de plannen om nog een bijkomende verdediger aan te trekken werden opgeborgen. In geval van problemen zullen de spelers zich dus polyvalent moeten tonen. De linksbackpositie wordt de vaste stek van de nieuwe aanvoerder GonzagueVandooren, die de van OH Leuven teruggekeerde RomainHaghedooren als doublure krijgt.

MIDDENVELD

MatthieuAssouEkotto zal als breekijzer voor de verdediging spelen. Berna, de enige overgebleven Spanjaard in de kern, kan na zijn revalidatie eventueel ook die plaats opeisen. De twee voorste punten van de driehoek op het middenveld worden ChristopheLepoint, die al een sterke indruk naliet door zijn loopvermogen, en WalterBaseggio, die natuurlijk nog altijd onloochenbaar veel talent heeft. JonathanWalasiak en Mamadou Diakité zijn eveneens kandidaten voor het middenveld. MustaphaOussalah moet normaal zeker zijn van een basisplaats op links, met AsandaSishuba als doublure. Op rechts wordt het uitkijken naar GuillaumeFrançois, international bij de -19-jarigen. Eventueel kan deze nieuweling in de A-kern ook als spelverdeler aantreden.

AANVAL

Wie krijgt AdnanCustovic, die ongetwijfeld vanaf de rechterkant zal moeten spelen wanneer Scifo voor drie centrale middenvelders opteert, als spitsbroeder vooraan? Wordt het IdirOuali, die een zeer sterke tweede ronde speelde, maar die voor het altijd moeilijke seizoen van de bevestiging staat? Of JayceeJohnOkwunwanne, een speler die met hoge verwachtingen is weggehaald uit Bahrein, maar die de voorbereiding moeilijk verteerde? Het gebrek aan scorend vermogen zou les Hurlus na het vertrek van BertinTomou Bayard misschien nog zuur kunnen opbreken, want BassaliaSakanoko, die overkomt van Péruwelz, en de jonge N’GoyYakassongo zijn oplossingen voor de toekomst, terwijl ZvonimirDeranja nog niet echt kon overtuigen.

CONCLUSIE

Defensief lijkt het team op punt te staan. Scifo wil voorts opteren voor een dichter bevolkt middenveld om zo het belangrijkste euvel van vorig seizoen, snel balverlies, te verhelpen. Moeskroen trok vooral grote spelers aan omdat het vorig seizoen te veel goals slikte op stilstaande fasen. Het is niet meer dan logisch dat Scifo in de eerste plaats via een stevige defensieve organisatie de fundamenten wilde verankeren. Offensief beter uit de verf komen is de volgende opdracht. A priori kunnen les Hurlus weer een seizoen tegemoet zien in de buik van het klassement en als alles vlot draait misschien zelfs de linkerkolom viseren. Maar nu er dit seizoen vier teams degraderen is tot op het einde van het seizoen wellicht voorzichtigheid geboden. Het grootste vraagteken is misschien zelfs niet eens van sportieve orde. Wat zal er immers gebeuren als de mecenas de geldkraan dichtdraait?

door daniel devos

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content