Te snel naar de top

© BELGAIMAGE

Herman Van Holsbeeck moest Adnan Januzaj tegen zijn zin naar Manchester United laten gaan, maar is fier op diens parcours.

Herman Van Holsbeeck: ‘Ik ben naar Rusland afgereisd om België – Engeland te zien en het deed mij wel iets om Januzaj, een jongen die voor een groot deel bij ‘ons’ werd opgeleid, te zien scoren op een WK. Alleen jammer dat Anderlecht niet lang genoeg van hem heeft kunnen genieten. Het is nooit leuk om een speler te laten gaan voor je er sportief profijt hebt uitgehaald. Je hoopt altijd om eigen jongeren een, twee of zelfs drie jaar in het eerste elftal te zien spelen. Ik denk dan aan het parcours dat Lukaku, Tielemans, Dendoncker en Kompany bij Anderlecht hebben afgelegd. Door langer te blijven hebben ze de club een sportieve en financiële meerwaarde gegeven. In verhouding met zijn kwaliteiten hebben we voor Januzaj uiteindelijk te weinig centen gekregen.

Adnan is een laatbloeier, maar hij komt er wel.’ Herman Van Holsbeeck

‘Papa Januzaj wist al heel vroeg dat zijn zoon niet in België zou blijven en hij heeft ons dat ook duidelijk gezegd. ‘Het maakt mij niet uit wat jullie voorstellen. Ik trek met mijn zoon naar het buitenland.’ Hij had een carrièreplan uitgestippeld voor Adnan: als er in het buitenland een mooie opportuniteit zou klaarliggen, dan waren ze weg. Voor Januzaj lagen de mogelijkheden voor het grijpen. Ik vind het knap dat de papa zo eerlijk is geweest met ons. Maar wat kan je als bestuur doen? Je kan een keer gaan praten, een tweede keer, maar je kan niet blijven aandringen. Een jongen van 15 of 16 jaar komt heel snel in het vaarwater terecht van Europese topclubs genre Manchester City en in dat financiële circus kan Anderlecht niet wedijveren.

Te snel naar de top
© BELGA

‘Van een jonge speler weet je nooit welke weg hij zal inslaan. Charly Musonda jr was volgens veel waarnemers het grootste talent dat ooit in België heeft rondlopen. Kijk waar hij nu staat. Het hangt van zoveel factoren af of een jonge gast slaagt. Wat betreft Januzaj blijf ik bij mijn eerste standpunt: hij heeft de kwaliteiten en het potentieel om ooit voor een club uit de Europese top te spelen. Hij is volgens mij wel een laatbloeier. Het zal nog een tijdje duren voor hij de verwachtingen helemaal zal inlossen, maar hij komt er wel. Hij werd wellicht iets te snel naar de top geduwd. Hij nam een verschroeiende start bij Manchester United, kende daarna een terugval en krabbelt nu stilaan terug. Hij moet nu gedurende twee jaar stabiliteit vinden in zijn carrière.

‘Ik vind het onzin dat mensen nu zeggen dat Januzaj dat doelpunt tegen Engeland beter niet had gescoord. Die jongen heeft getoond dat Martínez de juiste keuze maakte en op hem kan rekenen. Veel matchen heeft Januzaj tot nu toe niet gespeeld bij de Rode Duivels, maar het is duidelijk dat de bondscoach iets ziet in hem. Anders had hij hem niet opgeroepen voor het WK. Januzaj heeft dus een toekomst bij de Rode Duivels.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content