Eén nederlaag in 22 kwalificatiewedstrijden volstond om het hele beleid van Sven-Göran Eriksson onder vuur te nemen.

Drie makke prestaties in 23 dagen legden plots een donkere schaduw over het werk van de Zweedse bondscoach Sven-Göran Eriksson. Na het verlies in Denemarken (vriendschappelijk, met 4-1), volgde nog wel winst bij Wales (0-1), maar de eerste (sic) nederlaag in 22 kwalificatiewedstrijden (1-0 bij Noord-Ierland) was voldoende om de Zweed onder vuur te nemen. ‘Taxi voor Eriksson’ kopte The Sun. De serieuzere kranten nuanceerden hun boodschap. De Zweed mag blijven, maar moet een aantal problemen uitklaren. Eriksson zelf hield zijn boodschap eenvoudig : “Als we naar het WK gaan, blijf ik. In het andere geval is het voorbij.” Om in Duitsland te raken volstaat winst in de komende twee thuiswedstrijden, tegen Oostenrijk en Polen. Loopt het nog ergens fout, dan zullen barrages beslissen over zijn lot. Enig probleem : terwijl zijn houdbaarheidsdatum nu al in de buurt lijkt te komen ligt de Zweed nog vast tot na het EK 2008… Tegen een jaarsalaris van zes miljoen euro is een ontslag een dure taxitrit voor een federatie die zich met de bouw van Wembley financieel al diep in het moeras stak.

Wat loopt er fout ? Het nieuwe is eraf, de lijzige stem, die steeds weer de organisatie preekt, kan niet meer boeien. De voorbije maand stonden de kranten vol van berichten over player power, de macht van de spelers. Vooral die van aanvoerder David Beckham, die dat uiteraard in alle talen ontkende. Hem ter wille wijzigde Eriksson de veldbezetting, van een 4-4-2 naar een 4-3-3, met centraal drie spelers die eigenlijk alle- drie dominant zijn. Zowel Frank Lampard als Steven Gerrard speelden de voorbije wedstrijden bleekjes en volgens de pers is dat omdat Beckham als centrale figuur te veel naar zich toe zuigt. Te veel sterren, te weinig team, is de conclusie. Voeg daar de – stilaan traditionele – problemen met de keeper aan toe en je krijgt een ploeg die niet overloopt van vertrouwen. (PTK)

Luis Boa Morte (28) verlengde zijn contract bij Fulham met vijf jaar. Na mislukte tests bij Celtic en Arsenal tekende Christian Christanval, 27 en centrale verdediger, bij de Londense club een contract van drie seizoenen. Christanval werd vorige zomer door Marseille vrijgegeven. Fabio Rochemback (23) verhuisde van Barcelona naar Middlesbrough. Ole Gunnar Solskjaer is weer geblesseerd aan de knie. De 32-jarige Noor speelde zijn laatste match voor Manchester United in mei 2004 en mag stilaan voor het einde van zijn carrière vrezen. Arsenal publiceerde zijn halfjaarlijkse cijfers en die geven een schuld van 153,3 miljoen pond (bijna 230 miljoen euro) aan. De club boert nochtans goed, de schuld komt grotendeels uit investeringen in een nieuw stadion. Dat wordt na dit seizoen in gebruik genomen.

TOPSCHUTTERS : 1. Bent (Charlton) 5 goals; 2. Horsfield (West Bromwich Albion), Van Nistelrooij (Man. United) 4 goals ; 4. Henry (Ar-senal), Drogba (Chelsea) 3 goals.

PTK

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content