Olympisch programma baanwielrennen veranderd.

Wat al een tijd in de lucht hing, is nu officieel: het olympische programma van het baanwielrennen zal vanaf de Spelen van 2012 ingrijpend veranderen. Met de individuele achtervolging, de punten- en de koppelkoers sneuvelen straks in Londen drie nummers.

Op de olympische wielerbaan van Peking werd vorig jaar om de medailles gestreden in tien disciplines. Voor de mannen stonden er toen zeven onderdelen op de affiche, voor de vrouwen slechts drie. In naam van de emancipatie werkte de UCI een alternatief uit, dat voorziet in vijf baanonderdelen voor beide geslachten. Dit plan heeft nu de zegen van het IOC gekregen.

Aan de vooravond van de Gentse zesdaagse uitte Laurent De Backer, de voorzitter van de Belgische wielerbond, in een schrijven aan UCI-voorzitter Pat McQuaid zijn ongerustheid over de baanhervormingen. Hij laakte de ondemocratische manier waarop de UCI haar plannen doordrukte. Inhoudelijk waarschuwde De Backer ervoor dat de hervormingen de dood zouden inluiden van de pistewerking in tal van landen. “Er wordt vastgehouden aan hoogtechnologische nummers, zoals de olympische sprint, waarvoor enkel een handvol landen over de noodzakelijke middelen beschikken.”

Een sporttak moet voldoende internationaal zijn om een olympisch statuut te kunnen genieten. “Met de punten- en ploegkoers verdwijnen disciplines die meer dan tachtig procent uitmaken van de internationale kalender”, aldus De Backer. “Gevolg is dat deze wedstrijden van de internationale kalender zullen verdwijnen en op termijn het baanwielrennen in zijn totaliteit als olympische discipline wordt bedreigd. Wie zal er dan nog in de baansport willen investeren?”

De kritiek vanuit Belgische hoek is niet toevallig. In de drie nummers die verdwijnen, mochten de Belgische pistiers hopen op een olympische medaille. Na hun vierde plaats in Peking koesterden Iljo Keisse en Kenny De Ketele ambitieuze dromen voor de ploegkoers in Londen. In de puntenkoers behaalde Keisse in Peking ondanks maagproblemen de twaalfde plaats. Dominique Cornu pakte dit jaar de bronzen medaille op het wereldkampioenschap individuele achtervolging.

Het laat zich raden dat het aangepaste olympische programma nog meer pistiers naar het wegwielrennen zal jagen. Nu hij voor Quick-Step tekende, krijgt Keisse alvast de kans om zich op de weg uit te leven op het hoogste niveau. Ook Cornu, die Quick-Step ruilde voor Skil-Shimano, is zich aan het bezinnen over zijn toekomst op de piste.

Wie in Londen een medaille wil oogsten op de wielerbaan, moet zich op een van de vijf overgebleven nummers concentreren: de individuele sprint, de teamsprint, de keirin, de ploegenachtervolging of het omnium. Spectaculaire en begrijpbare onderdelen die een jong publiek aantrekken, zo verantwoordt de UCI haar keuze.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content