Zonder de minste glans pakte Anderlecht tegen Club Brugge zijn 31e landstitel. Het kadert in een competitie waarin de uitersten bij de Brusselaars elkaar brutaal raakten en het spelpeil bruuske schommelingen vertoonde. Slechts incidenteel serveerde paars-wit swingend voetbal. Anderlecht moet nu werk maken van een kwalitatieve injectie zodat de Champions League niet uitgroeit tot een anticlimax.

De titel is niettemin terecht voor Anderlecht, dat ook na de reguliere competitie bovenaan stond. Maar het is vreemd dat paars-wit in de thuiswedstrijden van play-off 1 ondermaats voetbalde. Ook zondag tegen Club Brugge stapelden de slordigheden zich op. En mocht Anderlecht zich gelukkig prijzen dat het na een strafschop op gelijke hoogte kwam nadat eerder Carlos Bacca, op weg naar de 0-2, ten onrechte wegens buitenspel werd afgeremd. Het zou het feest alleen maar hebben uitgesteld.

De arbitrale dwalingen vielen dit seizoen niet te overzien. De nieuwe opkomende generatie jonge scheidsrechters mist ervaring en degenen die na het afhaken van Frank De Bleeckere een rang opschoven, hebben onvoldoende niveau. Dat leidde tot een hoop verhitte discussies en veel frustraties. Dat Clubs trainer Christoph Daum zondag na de gefloten strafschop meteen woedend naar de kleedkamer stormde, staat symbool voor een schrijnend stuk onmacht dat in deze competitie wel meer te zien viel.

Het doet geen afbreuk aan de titel van Anderlecht, dat met 32 geïncasseerde doelpunten in 38 matchen dit seizoen over de voorlopig beste defensie beschikt. Anderzijds maakte Anderlecht (74 doelpunten) minder goals dan RC Genk (77) en AA Gent (75). Een vreemd dualisme voor een club die offensief voetbal predikt.

Deze competitie stond bol van de onverwachte wendingen. Zo maakte AA Gent zaterdag tegen KV Kortrijk een vreemde uitschuiver nadat het eerder op Anderlecht met een halve invallersploeg aantrad om zich voor deze partij te sparen. Zelfs Club Brugge moet nu bibberen voor de tweede plaats. Het beëindigde de reguliere competitie met vijftien punten voorsprong op RC Genk en verliest zijn tweede plaats aan de Limburgers als er donderdag in Genk wordt verloren.

Je kan niet om de vaststelling heen dat blauw-zwart onder de regie van Christoph Daum op voetbalvlak geen stap verder is gekomen. Sterker zelfs: door de meer gedisciplineerde manier van voetballen dreven de mankementen nog meer aan de oppervlakte. Benieuwd of Christoph Daum straks zijn stempel zal kunnen drukken in het Jan Breydelstadion. En of er voor hem geen interesse komt vanuit Duitsland.

In die Duitse Bundesliga stond afgelopen weekend de laatste speeldag geprogrammeerd. De meeste beslissingen waren gevallen, het ging er alleen nog om wie rechtstreeks zou degraderen en welke club het laatste ticket voor de Europa League zou pakken. Toch waren acht van de negen wedstrijden uitverkocht.

In een debat dat de krant Le Soir voor de start van play-off 1 met de zes voorzitters organiseerde, riepen die unaniem dat alle wedstrijden uitverkocht zouden zijn. Maar als er een rode draad doorheen deze finale van de competitie liep, dan waren het de akelig lege plekken die in de stadions te zien vielen. Toch wordt er aan deze formule niet geraakt, ook al worden er de laatste weken steeds meer andere voorstellen gelanceerd. Terwijl er maar één concept het juiste is: een competitie met zestien ploegen waarin de club die als eerste eindigt kampioen is.

Een van de doelstellingen van play-off 1 was ook om het niveau te verhogen. Helemaal niets viel daarvan te zien. De meeste ploegen halen strompelend het einde en het ontbreekt hen aan frisheid. Dat zet aan het denken. Onzinnig blijft het ook om via een competitie als play-off 2 een Europees ticket in het vooruitzicht te stellen. Daar lijkt zowel Bergen als Cercle Brugge, de groepswinnaars, niet op te zitten wachten. Ook al omdat een eventuele deelname aan de Europa League heel hun voorbereidingsprogramma overhoop gooit. Met het gevaar dat je in de eerste ronde tegen een onaantrekkelijke tegenstander roemloos sneuvelt en aan het Europees avontuur een financiële kater overhoudt.

Bekijk elke week de vlog van

Jacques Sys op sportmagazine.be

Beluister Jacques Sys elke maandag om

9.10 uur in Lilaleen op Joe FM

DOOR JACQUES SYS

De arbitrale dwalingen vielen dit seizoen niet te overzien.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content