Sterker in de breedte

© BELGAIMAGE
Chris Tetaert Vaste medewerker Sport/Voetbalmagazine

Vorig seizoen leidde Vanderhaeghe KVO naar de eerste bekerfinale in de clubgeschiedenis, morgen/donderdag tekent de kustclub voor een nieuwe primeur: Europees voetbal. De bekroning van een sterk seizoen, waarin het na de vijfde plaats in de reguliere competitie nog één trapje hoger eindigde.

VERDEDIGING

Door de zware knieblessure van Proto haalde Devroe in de winterstop Dutoit naar de Versluys Arena, maar overtuigen kon de Franse doelman zelden. Eenmaal Proto opnieuw fit was, nam hij zijn plaats onder de lat opnieuw in en dat zal dit seizoen niet anders zijn.

Op de rechterflank begint Capon aan zijn derde seizoen aan de kust, met Rezaeian als back-up, al mag de Iraanse international een rij hoger wél hopen op een basisplaats. Centraal beschikken RozehnalLombaerts over tonnen ervaring, maar voor een ploeg die hoog wil spelen en daardoor veel ruimte in de rug van de verdediging laat, is het gebrek aan intrinsieke snelheid van de twee dertigers een kopzorg. De Bruggeling is een aanwinst, maar zat de voorbije maanden in Sint-Petersburg op de bank gekluisterd en moet conditioneel nog groeien. Daardoor is de kans groot dat Rozehnal wordt gekoppeld aan de snelle en fysiek sterke Tomasevic, de Montenegrijn die ook op links kan worden uitgespeeld, al hoopt ook Bossaerts (21) – vorig seizoen overgenomen van Manchester City, maar fysiek weinig belastbaar – centraal op meer speelminuten.

Jordan Lukaku en Marusic hadden op de linkerflank het gedroomde profiel voor de veldbezetting van Vanderhaeghe: in balverlies een 4-3-3, die in balbezit evolueert naar een 3-4-3, waarin een van de vleugelverdedigers naar het middenveld doorschuift. Op de rechterflank kan dat met Capon (of Rezaeian), links lukte dat vorig seizoen met Milic en Tomasevic minder goed.

MIDDENVELD

Jali lonkte vorig jaar in de voorbereiding naar het buitenland, maar tot een transfer kwam het niet. De Zuid-Afrikaanse controlerende middenvelder belandde op een zijspoor en verloor zijn basisplaats aan Jonckheere, maar flitste in de laatste vier wedstrijden in play-off 1 als in zijn beste dagen. De voorbije maanden werd in Zuid-Afrikaanse media opnieuw over een transfer gespeculeerd, al lijkt hij vastberaden om zijn plaats naast Siani opnieuw te claimen. Het bewijs: in het tussenseizoen trainde hij vijf kilogram weg.

Het kind van de rekening wordt in dat geval Jonckheere, die na een sterk seizoen helemaal wegdeemsterde en in de play-offs amper drie keer mocht invallen, al is de kustzoon ook op andere posities inzetbaar. Vandendriessche en (de wisselvallige) Canesin moeten niet meteen op een basisplaats rekenen.

El Ghanassy, nochtans goed op dreef in de voorbereiding, lijkt op de linkerflank de strijd te verliezen met de snelle en trefzekere Musona, op de rechterflank is na de knieblessure van Rajsel (zes maanden out) een experiment met Rezaeian in de maak. Centraal is Berrieruntouchable, al geraakte de technische staf de voorbije weken gecharmeerd door de Zambiaanse nieuwkomer Banda: amper negentien jaar en weggeplukt bij het Portugese SC Esmoriz.

AANVAL

Na het vertrek van Dimata mag Zivkovic – technisch goed en snel – rekenen op het vertrouwen van de technische staf, ook al maakte hij tijdens de voorbereiding geen trefzekere indruk. Maar, beseffen ze in Oostende: als ze de 20-jarige spits nu al uit de ploeg laten, dan is het risico groot dat ze hem mentaal kwijt zijn. En: de 30-jarige Akpala is geen speler meer die een volledig seizoen het gewicht van de aanval kan dragen. Het lot van Cyriac, terug na een uitleenbeurt aan Fulham, en Conte, geflopt bij Waasland-Beveren, is onduidelijk: blijven, uitlenen of verkopen.

CONCLUSIE

De kern werd vooral in de breedte stevig uitgebreid, maar door het vertrek van de polyvalente Marusic (Lazio) en openbaring Dimata (Wolfsburg) tegelijk kwalitatief afgeroomd. Toch lijkt KVO meer dan voldoende gewapend om de prestaties van het beste seizoen uit de clubgeschiedenis te evenaren. En misschien wel beter te doen.

CHRIS TETAERT

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content