Pierre Bilic

DE TRAINER MICHEL PREUD’HOMME

“Bij het opmaken van de balans heb ik eigenlijk maar van één zaak spijt : de nederlaag en het verlies van drie punten thuis tegen Sint-Truiden. Over de prestatie van die avond was ik helemaal niet ontevreden, want we hebben een karrenvracht kansen geschapen. Alleen het eindresultaat op het scorebord liet een azijnsmaak na in de mond. Met drie punten meer was onze oogst na zeventien wedstrijden omzeggens even groot geweest als vorig seizoen. Hoewel iedereen nog weet dat we dramatisch slecht gestart zijn. Ik ben echt heel fier op de reactie van deze groep, die niet alleen op het veld van Club Brugge heeft getoond dat ze mentaal bijzonder sterk zijn. Mijn kern beschikt, in de goede zin van het woord, over de eigenschappen van een kameleon : mijn jongens passen zich zonder al te veel problemen aan de wedstrijdsituaties en aan de kwaliteiten van de tegenstander aan. Dat vertaalt zich ook in een betere afwerking : mag ik erop wijzen dat we vier keer meer hebben gescoord dan in de heenronde van vorig seizoen ? Dat is niet niets. Deze groep beschikt echter over een heel goede mentaliteit. In Brugge is het team tot op de bodem gegaan om een onmogelijke situatie nog recht te zetten. Dat was natuurlijk legendarisch en zal altijd iedereen bijblijven, maar op andere momenten heb ik het ook erg naar waarde geschat dat het team kalm en sereen bleef spelen, koppig doorging of gedurende 45 minuten de tegenstander onder druk zette en vermoeide om dan na de rust nog eens naar een hogere versnelling over te schakelen. In alle compartimenten hebben de spelers zichzelf voordturend in vraag gesteld en uiteindelijk heeft iedereen daar ook op training en in de wedstrijden de vruchten van kunnen plukken. Elke vooruitgang die we boeken, schrijf ik op naam van het collectief. Het is niet de verdienste van het individu dat daar het meest toe bijdraagt. We moeten voor ogen blijven houden dat enkel het ploegbelang telt. Ik heb geen schrik dat een eventueel vertrek ons in de tweede ronde zal verzwakken. De harmonie zal intact blijven en we hebben wisselmogelijkheden als er iemand zou vertrekken. We zijn goed georganiseerd om dat op te vangen.

“De doelstellingen blijven dezelfde : we willen minstens een Europees ticket halen. “

statistiEKEN

GEBRUIKTE SPELERS : Areias Lopes (10), Bouchouari (5), Coelho (6), Conceição (11), Costa (1), De Camargo (9), Deflandre (8), Defour (16), Dembele (11), Dupré (14), Fellaini (14), Geraerts (17), Jovanovic (15), Kovalenko (11), Lukunku (14), Matias (4), Onyewu (13), Pelaic (1), Rapaic (12), Renard (17), Sá Pinto (12), Sarr (16), Witsel (3).

DOELPUNTENMAKERS : Areias Lopes (1), Conceição (2), De Camargo (4), Defour (2), Dupré (1), Fellaini (1), Geraerts (6), Jovanovic (8), Kovalenko (1), Lukunku (1), Onyewu (1), Rapaic (2), Sá Pinto (2).

ASSISTS : Coelho (1), Conceição (7), De Camargo (1), Deflandre (1), Defour (4), Dembele (2), Dupré (1), Fellaini (3), Geraerts (2), Jovanovic (4).

GELE KAARTEN : 42

RODE KAARTEN : 1

STRAFSCHOPPEN : 3 voor (2), 1 tegen (1).

HOEKSCHOPPEN : 79 voor, 80 tegen.

OVERTREDINGEN : 312 begaan, 309 tegen.

TOP MAROUANE FELLAINI

Sinds 22 november pas achttien jaar en door Johan Boskamp voor de leeuwen geworpen. Met zijn gestalte (1,94 meter) is de verdedigende middenvelder een troef in de luchtduels. Oogt bijzonder matuur voor zijn leeftijd en blijft een ongelofelijk wapen net voor de verdediging of bij stilstaande fasen.

FLOP ROGéRIO MATIAS

De linkerflank was gedurende de hele heenronde de achilleshiel van de Rouches. Niemand kon het vertrek van Philippe Léonard opvangen. Ook voormalig Portugees international Rogério Matias niet, die compleet door de mand viel bij zijn schaarse optredens. Mist duelkracht en toonde een catastrofaal positiespel.

PIERRE BILIC

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content