Pape Diouf is de nieuwe voorzitter van het immer roerige Olympique Marseille.

Ontmoedigd door alles wat hij bij Olympique Marseille meemaakte, besliste linkerflankverdediger Bixente Lizarazu om terug te keren naar Bayern München. Zijn vertrek viel samen met het aantreden van de 53-jarige Pape Diouf als grote baas van OM. De nieuwe voorzitter is van Senegalese origine en was net als zijn voorganger Christophe Bouchet in een vorig leven journalist. Daarna maakte hij vooral naam als spelersmakelaar. Vanaf vandaag wordt de Franse competitie hernomen en kan Diouf aan den lijve ondervinden hoeveel druk zijn nieuwe functie met zich meebrengt. “Druk hoort nu eenmaal bij OM”, probeerde hij in L’Equipe te relativeren. “Alles wordt hier enorm uitvergroot. Van een mug maakt men een olifant. Als we in een rustiger klimaat zouden kunnen werken, zoals bij Metz of Lille, dan ben ik ervan overtuigd dat we bij de eerste twee zouden staan.”

Pape Diouf weet dat hij heel wat werk voor de boeg heeft. In de eerste plaats moet hij in eigen huis iedereen weer op dezelfde lijn krijgen. Diouf verraste alvast vriend en vijand met de melding dat sterke man Robert Louis-Dreyfus het geweer van schouder wil veranderen. Vroeger werd altijd gezegd dat de fans van OM evenzeer nood hadden aan nieuwe gezichten als aan een glaasje pastis als aperitief, maar de onophoudelijke stroom van echte en pseudo-vedetten heeft vooral veel geld uit de clubkassa en de portefeuille van de sterke man doen wegvloeien. RLD pleit er nu voor om elk jaar dezelfde kern te behouden en die hoogstens met twee of drie versterkingen aan te vullen.

Ieder seizoen heeft OM de ambitie om in de top drie te eindigen. Pape Diouf lijkt sterk genoeg in zijn schoenen te staan om met die ambitie om te gaan, maar een aantal slechte resultaten op rij zijn voldoende om alweer een explosie van emotionele reacties te veroorzaken in het Stade du Vélodrome. Aan Diouf om te bewijzen dat hij zich ook in die omstandigheden staande kan houden. (PB)

Vahid Halilhodzic, momenteel coach van PSG en vroeger aanvalsleider van Nantes, vond de manier waarop die club na een spelersopstand zijn vroegere ploeggenoot Loïc Amisse als coach aan de deur zette ronduit smerig. Florian Maurice, de spits van Istres, tekende een contract voor 18 maanden bij tweedeklasser Châteauroux. Monaco : de Argentijnse middenvelder Lucas Bernardi tekende bij tot in 2008. De Griekse middenvelder Andreas Zikos verlengde zijn contract tot in 2007. Rio Mavuba, de middenvelder van Bordeaux, mag op veel belangstelling rekenen van Real Madrid. (PB)

TOPSCHUTTERS : 1. Pauleta (PSG) 9 goals ; 2. Ilan (Sochaux), Kallon (Monaco) 8 goals ; 4. Frei (Rennes), Pagis (Straatsburg) 7 goals.

PB

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content