Standard

© belgaimage

WAT ZIJ ZEGGEN ALEXANDRE GROSJEAN CEO

‘Veel binnenkomende transfers hebben we niet gedaan door de coronacrisis en – dat gaan we niet verbergen – de financiële moeilijkheden die daaruit voortvloeien. Aan de uitgaande zijde hebben we belangrijke bedragen gekregen met de verkoop van Zinho Vanheusden en Michel-Ange Balikwisha. En dat zal deze winter ook het geval zijn met het vertrek van Hugo Siquet. Om onze groep te versterken zijn we trouw gebleven aan onze filosofie, door nieuwe jongeren uit ons opleidingscentrum in de A-kern op te nemen, zoals Ameen Al-Dakhil en Nathan Ngoy die allebei al speelgelegenheid gekregen hebben.

‘Wat de nieuwe gezichten betreft, begint onze belangrijkste zomeraankoop – Aron Dønnum – geleidelijk aan zijn neus aan het venster te steken. Hij past zich steeds beter aan aan ons land en aan onze competitie. Hij heeft al mooie dingen getoond en we hopen er de komende weken nog meer te zien.

‘Daarnaast hebben we ook een aantal spelers geleend die bijna geen enkel financieel risico met zich meebrengen. Daouda Peeters is helaas ziek geworden, en we denken nu in de eerste plaats aan zijn gezondheid. Hamza Rafia heeft een interessant potentieel, maar hij heeft nog moeite om de lijn door te trekken. Niels Nkounkou is basisspeler, maar hij blaast nu eens warm dan weer koud. Zoals elke jonge speler in een nieuwe omgeving heeft hij tijd nodig. Daarom vind ik het nog een beetje te vroeg om een oordeel te vellen over onze zomertransfers.’

Standard

WAT WIJ ZEGGEN

Neem een club in financieel zwaar weer, die vooral de loonmassa moet inperken om de uitgaven onder controle te krijgen. Voeg daar een amper gevulde geldbeugel aan toe om de zomeraankopen te doen. Kruid af met een openlijk conflict tussen de coach en de sportief directeur. Het is het recept voor een zeer moeilijke transferperiode. Welkom op Sclessin, waar zelfs de meest rustigen nerveus rondlopen.

Om te voldoen aan de roep om individueel talent van Mbaye Leye en het tumultueuze vertrek van Michel-Ange Balikwisha te compenseren zette sportief directeur Benjamin Nicaise (ondertussen ontslagen) alles op alles voor Aron Dønnum, de uitblinker van de Noorse competitie. Zijn eerste matchen waren een ramp, maar stilaan weet de Noor zijn statistieken op te krikken nadat hij het vertrouwen kreeg van Luka Elsner. Niet dat hij prestaties afleverde die in het geheugen blijven hangen, maar genoeg om te kunnen zeggen dat het geen weggegooide miljoenen zijn.

De rest van de Luikse transferzomer ging het vooral om uitleenbeurten. Van middenvelders om te beginnen, al waren die er al ten overvloede in de kern van Standard. Van Juventus kwamen de jongeren Hamza Rafia en Daouda Peeters. Na een veelbelovend debuut deemsterden ze weg en hun verblijf in Luik lijkt op een teleurstelling uit te draaien. Het oordeel over Niels Nkounkou is genuanceerder, al kan ook zijn komst niet direct een groot succes genoemd worden.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content