Spits Leon Benko tekende bij Standard een contract voor een jaar, met een seizoen in optie. Een onbekende naam. Sinds de 24-jarige Kroaat in 2006 zijn thuisland verliet om van Varteks Varazdin over te stappen naar FC Nürnberg – nu gedegradeerd uit de Bundesliga -, speelde hij amper nog, vooral door een knieblessure.

De afgelopen weken leek Benko onderweg naar Hajduk Split, maar daar wilden ze hem naar verluidt enkel per gespeelde match betalen. “Dat zegt iets”, aldus een kenner in Kroatië, die liever niet bij naam genoemd wordt. “Je hebt van die jonge spelers die heel talentvol lijken, maar bij wie het plots stopt.” Bij Varteks scoorde Benko in zijn laatste seizoen 14 keer in 27 competitiewedstrijden, hij maakte ook vijf goals in zes Intertotomatchen én verzamelde twee caps bij de nationale A-ploeg nadat hij eerder bij de nationale -21-jarigen zat.

“Leon heeft een goede balaanname,” aldus de kenner, “een sterk schot met links, maar duikt niet diep in defensies, kiest veeleer zijn positie slim. Zijn mentaliteit? Een probleem.” Technisch directeur Dominique D’Onofrio van Standard: “Ach, met schapen kom je nergens.”

Bij het Duitse voetbalblad Kicker zegt Chris Biechele: “In Nürnberg presteerde Benko eerst sterk op training. Toen hij wat later zijn kans kreeg en het niet echt lukte, liet hij alles wat varen. Geen vechter. Leon werd ook op beide flanken gezet. Zonder succes. Hij heeft een neus voor kansen, maar is niet snel. In principe is dit geen speler voor een Belgische kampioen.” Danko Dikic, ex-makelaar van Benko, zegt: “Ik vind hem fysiek zéér sterk ( 1,82 m, 75kg, nvdr), fantastisch in duels.”

Nürnberg meent intussen nog recht te hebben op geld van Benko. “Leon had bij ons een contract tot 2010”, zegt manager Martin Bader. “Hij liet via zijn advocaat weten dat een FIFA-regel toelaat dat een speler zijn overeenkomst verbreekt als hij niet meer dan tien procent van de matchen speelt. Dat deed hij, oké. Maar die regel stelt niet dat zoiets kan zonder vergoeding. We contacteerden de FIFA, ik ben er zeker van dat we nog iets krijgen. Standard ( dat niets betaalde voor Benko, nvdr) zit daar normaliter voor niks tussen.” Advocaat Johnny Maeschalck, specialist sportrecht, lijkt het logisch dat Nürnberg centen int van Benko. “Er is altijd de sportregel én de rechtsregel, die het haalt bij tegenstrijdigheid. Een voortijdig einde stellen aan een overeenkomst geeft aanleiding tot het betalen van een vergoeding, behalve wanneer er een dringende reden is of de partijen onderling iets overeenkomen.”

KRISTOF DE RYCK EN PIERRE BILIC

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content