Vier media-watchers geven beurtelings hun mening over de voetbalactualiteit : Peter Vandenbempt (VRT-radio), Gui Polspoel (Canal+), Dirk Deferme (VTM) en Frank Raes (VRT-tv). Deze week is Dirk Deferme aan de beurt.

Jos Vaessen beroerde nog eens de gemoederen door zijn uitlatingen over Beveren en zijn tien Ivorianen.

Dirk Deferme : “Velen zullen misschien wel hetzelfde denken op basis van, wat mij betreft, foute drijfveren. Maar de grond van de zaak is dat Vaessen iets aanklaagt wat ergens wel aangeklaagd mag worden. Namelijk vrij kunstmatige trucjes gebruiken û ook al kunnen die wettelijk door wat voor reglement dan ook û om een ploeg in leven te houden. Ook al vind ik, wat de voetballistieke waarde van het spel van Beveren betreft, dat zij absoluut gelijk hebben als ze stellen dat het veel leuker is om te kijken naar een aanvallend Beveren met swingende Ivorianen die fantastisch kunnen voetballen.

“Maar daarnaast staat, om het heel overtrokken te stellen, min of meer vast dat het een soort mensenfabriekje is op het Europese vasteland waar iemand een pak getalenteerde zwarte voetballers komt showen, louter en alleen met de bedoeling om er geld uit te halen. Elke discussie die dan opgestart wordt op basis van het gegeven dat die mannen toch wel een pak meer verdienen dan in Afrika, ten spijt. Op het ogenblik dat ze hier komen voetballen en werken, dienen ze gehonoreerd te worden en ik ben bijna zeker dat dit een stuk onder het loon van de doorsnee Belgische voetballer ligt. Daar wordt dan heel vaak het argument naast gezet dat de Belgische voetballers het niet eens willen doen voor het geld waarvoor die mannen hier in de hoogste afdeling komen spelen. Dan gaan ze liever voor wat zwart geld in lagere klassen voetballen. Dat vind ik een absoluut fout argument, want dat brengt dan weer een ander probleem aan de oppervlakte en het kan niet de bedoeling zijn om het ene probleem goed te praten met het andere.

“Of je dat dan via brieven en interviews in de krant moet aankaarten, is nog een ander deel van de discussie. Maar ik stel wel vast dat aan de fundamentele reglementenkant van de zaak hoegenaamd niks wordt gedaan.”

Ook Standard won van Club Brugge. De tweede plaats glijdt steeds verder weg voor Brugge.

“Of komt steeds dichter bij voor Standard. Standard is een heel goed team, dat hadden we met z’n allen al kunnen zien op het veld van Anderlecht. Wat hun spel doet sprankelen en waarom het lukt û en dan vooral tegen de grotere ploegen û is dat het gebaseerd is op een enorme duelkracht, explosiviteit en snelheid ook. En dat rendeert natuurlijk vooral tegen ploegen waartegen het geen enkele moeite kost om je op te laden, zoals Anderlecht en Brugge bijvoorbeeld. Je opladen tegen Heusden-Zolder is moeilijker, want daar vertrek je toch min of meer met de gedachte : het zal wel loslopen. Dat kost dan wel eens punten. Want daar kan je die grote mentale kracht, het gevoel van het moét hier en nu, dan niet opbrengen.”

Betekent dit dat je vindt dat Standard nog zal terugvallen ?

“Over de volledige lengte van de competitie û en het is dat wat telt û denk ik niet dat Standard zal terugvallen. Ik denk dat ze zeker die tweede plaats waard zijn en waarschijnlijk zullen pakken. En als het de tweede plaats niet is, zal het de derde wel zijn. Maar die ploeg zal zoals al een paar keer gebeurde nóg wel even tegen de lamp lopen. Eigenlijk geldt dat ook voor Club Brugge : tegen de Europese tegenstanders brengen ze het op, maar ze kunnen het niet vasthouden in de competitie.”

Hoe raakt Brugge uit die neerwaartse spiraal ?

“Ik dacht, met een pak anderen ongetwijfeld, dat ze het in Brugge wel voor mekaar hadden na die overwinning tegen Moeskroen. Maar nu hebben ze toch weer een klein beetje de pech dat ze deze week tegen Standard moesten, anders had het nog kunnen groeien. Plus dat ze natuurlijk nog altijd enorme personeelsproblemen hebben : het is niet alleen maar roteren of afwisseling willen brengen, het is nu ook spelers gedwongen aan de kant laten en dan zitten ze zeker voorin mager in de mensen.”

Anderlecht zag Genk drie open kansen missen en won met 0-1 in het Fenixstadion.

“Maar Anderlecht is de beste ploeg van het land wat de hele kern betreft. De ploeg met de beste wisseloplossingen als er geblesseerden of geschorsten zijn. Andere ploegen lijken mij wat dat betreft niet zo sterk. Daarnaast heb je in de groep van Anderlecht een aantal mensen die een flink stuk uitsteken boven wat goed is in de Belgische competitie.”

Moeskroen schuift steeds verder op.

“Het zit wel in de zone van Brugge, maar zit toch nog een eind van Standard en een heel eind van Anderlecht. Elk seizoen heb je mínstens één zo’n ploeg. Dit seizoen heb je er eigenlijk máár één die zich verrassend komt mengen in het debat aan de top, en dat is dan Moeskroen. Ik had alleen gehoopt dat er wat meer ploegen meevoetbalden om het de groten wat moeilijker te maken.”

Voor de voorronde van het WK in 2006 lootte België Spanje, Bosnië-Herzegovina, San Marino, Servië-Montenegro en Li- touwen.

“Alles opgeteld vind ik dit, zoals de meeste waarnemers, een groep waarin het moet kunnen. Ik vind het heerlijk om te horen dat men zo ambitieus is om op de eerste plaats te mikken. Maar dat roept NenadJestrovic met Servië-Montenegro ook, want die ziet Spanje derde worden. Om maar te zeggen dat iedereen aan het begin van zo’n rit ambitieus klinkt en moet klinken ook. Maar ik heb toch meer een gevoel dat dit een groep is die lastiger is dan die voor het EK. Met Bulgarije, Kroatië, Estland en Andorra kan je, denk ik, echt wel heel ambitieus zijn en moet je voor die eerste plaats gaan. Maar we zijn niet eerste geworden, en niet tweede. Nu zitten we met Spanje in de groep en dan denk ik dat het over tien wedstrijden met vrij grote zekerheid vaststaat dat Spanje de eerste plaats pakt. En dan wil ik nog wel eens zien dat Servië en Bosnië de mindere zijn van Kroatië en Bulgarije. Op papier natuurlijk wel, want Kroatië heeft absoluut zijn start gemist en heeft toch de tweede plaats gepakt. Dus ik vrees dat het weer een poule wordt waar tot het einde gerekend zal worden.”

De G5 verlieten vrijdag boos een vergadering van de Profliga : de kleine clubs hadden weer eens de boter gegeten.

“Ik kijk zoals veel geïnteresseerden met veel belangstelling naar wat er de volgende maanden gaat gebeuren, want eigenlijk is dit gewoon het verhaal van de laatste maanden. Met een MichelVerschueren die met pensioen gaat bij Anderlecht zonder zekerheid wat hij daar de rest van zijn jaren nog gaat doen, maar die nog altijd de motivatie heeft om dingen klaar te krijgen, wordt er misschien echt iets op de rails gezet.”

Tot slot, for the record : Lierse-Millen, de replay, werd 5-0.

“Vooral financieel is het een goede zaak geweest voor het goede doel. Dus iedereen gelukkig, zou ik zeggen.”

door Raoul De Groote

‘Heerlijk dat men zo ambitieus is, maar ik wil nog wel eens zien dat Servië en Bosnië de mindere zijn van Kroatië en Bulgarije.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content