Mijn spelers moeten hun hersenen eens spoelen”, zei Standardtrainer Laszlo Bölöni toen Standard na een matige voorbereiding de supercup tegen Genk won, na een even matige prestatie. Ook op de eerste speeldag van de competitie slofte Standard over het veld, alsof niemand zin had in nog een seizoen STVV, Germinal Beerschot, Roeselare en co. Hét gespreksonderwerp met Standardspelers in het tussenseizoen was de Champions League. In afwachting van Europese topconfrontaties had Standard het moeilijk om zich op te laden voor duels in de Jupiler Pro League. Maar kampioen zijn brengt extra druk van buiten met zich mee, en daarom nam de zege op Roeselare (1-5), meer dan Standard wilde toegeven, een stuk onrust weg.

“Jullie schreven dat het crisis zou zijn als we niet op Roeselare wonnen, dus moesten we winnen”, zei kapitein Steven Defour laconiek na de wedstrijd. Puntenverlies had inderdaad voor extra onrust gezorgd, nadat Wilfried Dalmat afgelopen week al de lont aan het kruitvat stak. Dalmat, in de terugronde een van de Standardspelers in vorm, was na een mindere voorbereiding en een slechte openingsmatch tegen STVV naar de bank verwezen. Nochtans ergerde hij zich aan vedetten die al wekenlang over het plein slenterden zonder dat zij eens werden aangepakt. Bölöni liet de protesterende Fransman zaterdag gewoon thuis. “Ik snap dat spelers misnoegd zijn, maar ze moeten antwoorden op het veld, niet erbuiten.” Twee van de spelers waar Dalmat op doelde- Milan Jovanovic en Dieumerci Mbokani – toonden op Roeselare dat ze net op tijd in vorm zijn. Jovanovic die na het afspringen van een transfer naar Stuttgart voetbalde als een natte krant, herpakte zich op Germinal Beerschot en bewees zaterdag nog maar eens aan dat topvoetbal vooral een mentale kwestie is. Ook Mbokani liet zich al eens opmerken.

Dé rood-witte achilleshiel blijft de positie van Oguchi Onyewu. Zaterdag trok Eliaquim Mangala centraal achterin, net als een week eerder, zijn streng als vervanger voor Tomislav Mikulic, die op de openingsspeeldag faalde, maar ook niet meer dan dat. De komende twee wedstrijden krijgt de verdediging van de Rouches een flinke test. Eerst komt Charleroi op bezoek, dat vorig seizoen als enige zes op zes haalde tegen de kampioen. Een week later moet Standard naar Anderlecht. Na die twee wedstrijden weten de Rouches of ze klaar zijn voor de Champions League waar al hun sterkhouders met sterke prestaties een toptransfer willen afdwingen. S

GEERT FOUTRé

Na de twee volgende wedstrijden weet Standard of het klaar is voor de CL.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content