Kenneth Perez maakt zich onmogelijk bij Ajax.

Het ziet er niet naar uit dat Kenneth Perez dit seizoen nog veel aan spelen zal toekomen in Amsterdam. Alleen in noodsituaties heeft de Deense spits, die vorig jaar voor 2,5 miljoen euro werd overgenomen van AZ en een contract kreeg tot 2009, nog een functie.

Ajax zit duidelijk zwaar verveeld met het geval. Als Wesley Sneijder en Perez samen op het veld staan, blijken ze elkaar nauwelijks te verdragen. De twee bewegen op dezelfde ballen, lopen elkaars ruimte dicht en ondermijnen de teamdiscipline. Die onverdraagzaamheid op het veld zette zich blijkbaar ook voort in de kleedkamer, waar Perez met zijn ongeïnteresseerde en dwarse houding als splijtzwam wordt gezien.

De clubleiding maakt zich vooral zorgen over de ontwikkeling van de beïnvloedbare Klaas-Jan Huntelaar, die zich door zijn collega-aanvaller liet inpalmen. Perez traint lang niet altijd optimaal, maar zorgt er wel voor dat hij zijn passes vooral afstemt op de Nederlandse international. Hij zou de spits in de waan willen brengen dat Huntelaar beter af is met hém als aangever dan Sneijder. Binnen Ajax geldt die stammenstrijd als voornaamste oorzaak van de interne verdeeldheid.

Na de 1-0-nederlaag tegen Heerenveen kwam het tot een knallende confrontatie. Trainer Henk ten Cate constateerde dat zijn ploeg, met Sneijder en Perez samen in de basiself, vooral ten onder was gegaan aan egoïsme. De routiniers Edgar Davids en Jaap Stam maakten net als de jongeren Ryan Babel en John Heitinga in niet mis te verstane bewoordingen duidelijk dat zij genoeg hebben van Perez’ cynisme en gestook.

Technisch directeur Martin van Geel verklaart de spanning binnen de spelersgroep op een andere manier. “Is er sprake van gezonde concurrentie tussen topsporters, die soms op het scherp van de snee wordt gevoerd en waarbij soms ook harde woorden vallen ? Ja, natuurlijk gebeurt dat”, stelde hij in VI. “Ik heb daar geen probleem mee. Dat gebeurt overal, bij alle Nederlandse clubs en daarbuiten. Wij zijn daarin echt geen uitzondering.”

Nederland speelde gelijk in het belangrijke EK-kwalificatieduel tegen Roemenië met 0-0. Edwin van der Sar was niet van de partij. De doelman kampt met een kuitletsel. Maarten Stekelenburg (Ajax) kreeg zijn kans van Marco van Basten.

Hans Somers (29, ex-Lierse) liet zijn overeenkomst bij FC Utrecht openbreken tot 2010.

Joey Didulica (AZ) komt dit seizoen niet meer in actie. De Australische doelman, ex-Germinal Beerschot, herstelt van een hersenschudding die hij opliep tegen PSV op 22 oktober. Maar nog iedere dag heeft Didulica last van duizeligheid en hoofdpijn.

Stijn Vreven (33) kreeg minder prettig nieuws. De rechterverdediger van ADO Den Haag lijdt aan suikerziekte.

Michael Reiziger (33) onderging een buikspieroperatie. De PSV-verdediger komt daardoor dit seizoen niet meer in actie. Het zorgt voor nog meer onzekerheid over zijn toekomst, want de oud-international is einde contract.

Linkerverdediger Royston Drenthe (19) kreeg van Feyenoord een contract tot 2011.

Willem II is tevreden over de prestaties van de huurlingen Maikel Aerts (Feyenoord), Cristiano (FC Basel) en Rydell Poepon (Ajax). Het aanblijven van het trio staat of valt met de financiële middelen komende zomer, verklaarde voorzitter Hans Verbunt. Zsombor Kerekes en Peter Zois mogen weg. Onze landgenoot Jonathan Wilmet en Arjan Zwinkels krijgen een contractverlenging.

FRéDéRIC VANHEULE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content